Nyköpings motorbåtsklubb firar hundra år

Den tredje augusti firar Nyköpings motorbåtsklubb hundra år, vilket gör klubben till en av landets äldsta. Trots att mycket har hänt på ett sekel är klubben ändå sig lik på många sätt.

Göran Ekblom, kassör, Kristina Åbrink, medlem sedan 1982, Torleif Lundsten, sekreterare, Kenneth Åbrink, ordförande.

Göran Ekblom, kassör, Kristina Åbrink, medlem sedan 1982, Torleif Lundsten, sekreterare, Kenneth Åbrink, ordförande.

Foto: Isabella Nylander

Nyköping2019-07-27 13:22

Året är 1919. Den före detta direktören Folke Carlsten har samlat ett tjugotal av stadens motorbåtägare till ett möte. Motorbåten är fortfarande lite utav en nyhet, den första svenska motorbåten hade byggts bara fjorton år tidigare, och den som hade ynnesten att äga en motorbåt tillhörde vanligtvis det välbärgade skiktet av samhället. Mötet skulle komma att bli startskottet för Nyköpings motorbåtsklubb, en snart hundraårig tradition av att utöva och bevara motorbåtkulturen. Det välkända nyköpingsnamnet Nils August (mer känd under förkortningen N. A.) Svensson var den förste att kliva på rollen som ordförande i klubben, en titel som idag bärs av Kenneth Åbrink.

– Det är viktigt att driva det här vidare, säger Kenneth Åbrink.

– Nyköpings motorbåtklubb är ett kulturarv och det är en hedersam uppgift att göra det, fyller klubbens sekreterare Torleif Lundsten i.

Nyköping var tidigt ute med en motorbåtsklubb, så tidigt att den är en av landets äldsta. Sex år efter uppstarten, 1925, gick klubben samman och köpte ön Utterholmen utanför Oxelösund. Ett inköp som på den tiden kostade tre tusen kronor.

– Dit åkte de för att äta långlunch under somrarna, de hade till och med en egen husmor på ön, berättar Kenneth Åbrink.

Klubbens husmor må vara borta idag men ön ägs och används fortfarande av Nyköpings motorbåtsklubb, precis som under 1925.

– Idag är vi 24 familjer i klubben som äger ön tillsammans. Vi åker dit för att träffas och för att underhålla ön och det hus som klubben lät bygga där år 1934, säger Kenneth Åbrink.

– Vi har kräftskivor, midsommarfiranden och till och med bröllop tillsammans på ön. Motorbåtar är, precis som då, vårt gemensamma intresse och Utterholmen blir som en egen fristad. Det finns alltid någon som glatt tar emot en när man kommer dit, berättar Torleif Lundsten.

Något som skiljer den nuvarande klubben från dåtidens sällskap är den mer avslappnade attityden.

– Förr i tiden var klubben mer adlig, den vara bara till för de som hade råd med fina mahognybåtar. Idag är det en mer familjär och vardaglig känsla, menar Torleif Lundsten.

– Vi har en del barnfamiljer med nu också, det är både kul och bra för klubben, säger Kenneth Åbrink.

– Och båtarna är främst gjorda av trä eller metall nu. Lite synd i och för sig, det är rätt fint med mahognybåtar, fortsätter Torleif Lundsten och skrattar.

Idag kommer medlemmarna i klubben inte bara från Nyköping, även om den största delen utgörs av Nyköpingsbor. Bara i år har klubben fått tillskott av fyra nya familjer. Bland de 24 familjer som ingår i sällskapet idag är några av dem från Linköping, Stockholm och Oxelösund. Men medlemsantalet har inte alltid varit så högt.

– Klubben hade en dipp för några år sedan, då var vi bara nio eller åtta familjer i klubben, berättar Kenneth Åbrink.

– Vi fortsätter arbetet så länge det finns folk som fortfarande vill. Klubben tar vägen lite efter hur många medlemmar vi har, vad vi har för ålder på medlemmarna och hur mycket vi orkar. Det går lite i vågor, säger Torleif Lundsten.

Den tredje augusti i år blir klubben hundraårsjubilar, något som självklart kommer firas ute på Utterholmen.

– Det blir en dagsträff med buffé på ön. Dessutom kommer N. A. Svenssons barnbarns barn Lotta Svensson att medverka under firandet, säger Kenneth Åbrink.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!