Nyköpings plan vid elbrist – vissa verksamheter skyddas

Elbristen kan leda till att elen växelvis kopplas bort i vinter. Kommunen uppdaterar nu sina listor över verksamheter som ska skyddas – och var medborgarna ska vända sig vid kris.

Annkristin Mellgren leder arbetet med att se över vilka verksamheter som ska skyddas vid en eventuell frånkoppling av elen. Räddningstjänsten är en av de verksamheter som ingår.

Annkristin Mellgren leder arbetet med att se över vilka verksamheter som ska skyddas vid en eventuell frånkoppling av elen. Räddningstjänsten är en av de verksamheter som ingår.

Foto: Roger Sundberg

Nyköping2022-10-06 13:04

– Samhällsviktiga verksamheter prioriteras om elen måste kopplas bort, säger Annkristin Mellgren, tf avdelningschef för säkerhet och krisberedskap vid Nyköpings kommun.

Sverige brukar kunna förlita sig på att importera el när konsumtionen är som högst – men möjligheten har minskat efter det att Rysslands gaskran till kontinenten har skruvats igen.

Det har aldrig tidigare hänt att elen har bortkopplats manuellt i Sverige. Energikrisen i Europa gör dock att risken är större den här vintern, varnar Svenska kraftnät, som kan beordra en frånkoppling.

För att skydda samhällsviktig verksamhet vid elbrist arbetar Energimyndigheten sedan 2011 med ett system som kallas "styrel". Med hjälp av bland annat kommunerna ska myndigheten identifiera vilka verksamheter som ska skyddas.

I Nyköping håller man just nu på att uppdatera listorna, berättar Annkristin Mellgren.

– Vi har arbetat med styrel i många år. Men en del verksamheter har tillkommit och därför uppdaterar vi prioriteringslistorna som vi sedan skickar till Energimyndigheten, säger hon.

Sjukhus, äldreboenden, polis och räddningstjänst kommer att prioriteras högst vid en bortkoppling. Längre ner på listan hamnar elanvändare som inte är samhällsviktiga.

Vanliga elanvändare, som till exempel hushåll, prioriteras lägst och löper därför störst risk att under en kortare tidsperiod få elen bortkopplad.

– Verksamheter som har en stor betydelse för människors liv och hälsa prioriteras högst. Förutom sjukhuset och äldreboenden prioriteras även förskolor och grundskolor.

Parallellt med arbetet att uppdatera prioriteringslistorna sammanställer kommunen en lista över olika byggnader som kan fungera som trygghetspunkter, dit människor kan vända sig i händelse av kris.

När en ung man sköts ihjäl vid Långbergsskolan i september 2020 öppnades till exempel Träffen för att ta emot människor som var i behov av stöd.

– Det är ett exempel på hur en trygghetspunkt kan fungera, förklarar Annkristin Mellgren.

Siktet är inställt på att peka ut ungefär tio byggnader i kommunen som trygghetspunkter. Även om listan inte är färdig står det redan nu klart att Rosvallaanläggningen kommer att ingå.

– Rosvalla kan ta emot ett mycket stort antal människor. Det gör anläggningen intressant.

Även trygghetspunkterna ska prioriteras i listan över verksamheter som ska skyddas vid frånkoppling av elen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!