– När vi började var uppdraget att ta bort en och en halv miljon ton berg.
Göran Andersson, platschef på företaget NCC:s projekt med att ta bort berget vid E4-infarten till Påljungshage, tittar ut över den nu öppna platsen där tidigare urberget fanns.
– Där vi började var det inte så högt. Men sedan har det sluttat vartefter, säger han och höjer med armen bort mot den klippvägg som fortfarande finns kvar.
Säkerligen är redan 150-200 meter av berget avskalat och borta.
– Vi räknar med att ha tagit bort 1,1 till 1,2 miljoner ton, siar Göran Andersson.
Runt 2026 hoppas han att man ska komma ut på andra sidan så att säga. Det betyder att den säkerligen 20 meter höga klippväggen som bilisterna idag endast ser av allt arbete när de kör in mot köpcentret från rondellen Påljungshage kommer att vara jämnad med marken.
NCC började med projektet 2015. Arbetet är en del av kommunens projekt etapp 2 av utbyggnaden vid Påljungshage.
Så många meter är det inte kvar innan man är igenom. Däremot högt.
– Det är den knepigaste biten som återstår, konstaterar Göran Andersson.
Tidigare har man gjort tre till fyra större sprängningar om året. Den sista var i augusti.
– Stora sprängningar är ganska kontrollerade det är de små som är knepiga.
Det som nu återstår av berget kan bara krossas med hjälp av mindre sprängningar.
Själva arbetet är inte personalintensivt. När SN besöker är en man i dumper igång.
– När vi krossar berg är vi tre. Allt sköts maskinellt, säger Göran Andersson.
Flertalet lastbilar, stora som små, kommer och hämtar bortsprängt berg som krossas i tio olika storlekar.
– Vi har haft ganska bra försäljning det senaste året.
Det krossade berget använd mestadels vid byggen och till nya vägar.
Exakt vad det nya området kommer att innehålla och hur det kommer att se ut är fortfarande oklart. Området är stort.
– Ytan där NCC spränger berget är cirka 100 000 kvadratmeter. Hela utredningsområdet för etapp 2 är cirka 300 000 kvadratmeter, säger David Lunde, projektledare i kommun för arbetet.
Han fortsätter:
– Just nu pågår det en förstudie för etapp 2 som förutom platsen där NCC spränger inkluderar det område som tidigare använts för upplag av massor. Projektet är fortfarande i ett tidigt skede därför finns det idag ingen tidplan för när etableringar kan påbörjas. Förstudien kommer att följas av ett arbete med en ny detaljplan och därefter projektering och byggnation av allmän plats innan en etablering är möjlig.
Var börjar ni?
– Hela området har ett attraktivt läge med närheten till E4, som många olika typer av verksamheter kan dra nytta av. Kommunens översiktsplan för 2040 anger en målbild för området innehållandes handel, service och logistik. Det är den övergripande inriktningen vi har med oss in i projektet. När projektet är längre fram i arbetet kommer vi att veta mer om vilken del av området som först blir tillgängligt.
Är det redan klart att någon ska flytta in?
– Nej, inte i nuläget. Men kommunen har dialoger löpande med företag, först och främst via Näringslivsenheten. Då handlar det inom kommunen i stort och med ett kommande Påljungshage etapp 2 i åtanke.
Finns en etapp 3?
– Det finns en etapp 3 utpekad i kommunens översiktsplan för 2040. Den sträcker sig som en kil från Kocksängsvägen inåt landet mellan motorbanan och skjutbanan. Det finns inget pågående projekt för etapp 3 i nuläget, säger David Lunde.