Nyköpingsbon och tidigare ÖB:n räknar med cyberattacker

Just nu ser den svenska Försvarsmakten inget direkt hot mot Sverige, men enligt Johan Hederstedt, föredetta överbefälhavare och pensionerad general, bör vi vara förberedda på fler cyberattacker och vad kriget kan leda till på längre sikt.

Regeringen och Försvarsmakten har pratat om att Sverige nu har incidentberedskap. "Det innebär att man kan agera omedelbart om det pågår kränkningar i våra områden", säger Johan Hederstedt, före detta överbefälhavare och pensionerad general.

Regeringen och Försvarsmakten har pratat om att Sverige nu har incidentberedskap. "Det innebär att man kan agera omedelbart om det pågår kränkningar i våra områden", säger Johan Hederstedt, före detta överbefälhavare och pensionerad general.

Foto: HENRIK MONTGOMERY

Nyköping2022-02-25 12:37

– Vi måste förbereda oss för det värsta. På längre sikt kan vi utsättas för rysk krigföring på många olika sätt. Det innebär att vi måste stärka vår beredskap, både militärt och civilt, säger Johan Hederstedt.

Han var Sveriges överbefälhavare 2000–2003 och bor sedan en tid tillbaka i Nyköping. Precis som Försvarsmakten tror inte Johan Hederstedt på en invasion av Sverige i nuläget. Däremot bör vi förbereda oss på andra risker som följd av kriget i Ukraina.

– Vi har redan blivit utsatta för cyberattacker och desinformation som kommer från Ryssland. Det kommer absolut att öka nu.

Ryssland har tidigare attackerat Sverige med cyberattacker för att kunna se hur "stryktåliga" de svenska myndigheterna och företagen är.

– Vi måste förbättra vårt cyberförsvar. Vi är ett känsligt land eftersom vi är så digitala och beroende av el. Elen kan bli helt utslagen av en cyberattack.

undefined
När kustartelleriet lades ner uppvaktade bland annat Oxelösunds kommun Försvarsmakten och ville att Femörefortet skulle bevaras och bli museum. Det var Johan Hederstedt som klubbade igenom beslutet. "Ett förbannat fint museum", säger han.

Enligt Johan Hederstedt bör vi inte förvänta oss en ökad militär närvaro utanför Oxelsunds kust eller vid Skavsta flygplats i nuläget även om de anses vara viktiga platser för det svenska försvaret.

– Men vi vet inte vad det kan leda till på längre sikt. Vi måste hela tiden fråga oss själva: Vill Putin ha ett tsarvälde? Vi får inte glömma att Ryssland har militär i delar av Georgien. Jag var i Georgien så sent som i november och kunde inte komma in i vissa delar av landet.

Johan Hederstedt uppmanar därför Sörmlänningarna att faktiskt se över sin egen beredskap.

– Vi ser redan nu att folk ansluter till hemvärnet i högre grad än tidigare. Det är positivt men jag tycker även att man kan ansluta sig till Civilberedskapsförbundet eller i varje fall se över de punkter som MSB uppmanat till.

undefined
Skolorna, oavsett ålderskullar, bör berätta om kriget i Ukraina minst en timme i veckan för att hela tiden ge barn och ungdomar ny information om vad som pågår, enligt Johan Hederstedt, före detta överbefälhavare och pensionerad general. Bilden är tagen av Ukrainsk polis under torsdagen. Det är ryska attackhelikoptrar som flyger över huvudstaden Kievs utkanter.

Även om Ukraina nu måste försvara sig mot en stormakt så tror inte Johan Hederstedt att det blir en enkel uppgift för Ryssland.

– Invasionen kommer ta flera veckor och under den tiden kommer det kosta Ryssland otroliga resurser och pengar. Det är också väldigt kostsamt att hålla ett land som Ukraina ockuperat. 

Hur tycker du Sverige bör agera i nuläget?

– Om vapnen är till för att försvara sig så tycker jag att vi ska skicka dem till Ukraina förutsatt att det inte påverkar vår egen försvarsförmåga. Sedan bör Sverige överväga ett NATO-medlemskap, men det är min personliga åsikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!