Tre gick in på hemlig anläggning – förhördes av Säpo

Tre Nyköpingsbor fotades av övervakningskameror då de tog sig in på en hemlig militär anläggning utanför Katrineholm. Säkerhetspolisen kopplades in. Nu ska männen ställas inför rätta.

Det ska ha suttit tydliga skyltar om att området i Bie är ett militärt skyddsobjekt.

Det ska ha suttit tydliga skyltar om att området i Bie är ett militärt skyddsobjekt.

Foto: Johan Nilsson/TT

Nyköping2020-08-26 06:30

Utredningen som föregått åtalet mot de tre männen omges av stor sekretess. De misstänkta samt deras advokater har belagts med yppandeförbud. 

– Jag får inte säga något alls. Jag har tvingats skriva på en sekretessförbindelse, säger advokat Ove Behrens som företräder en av de åtalande männen.

De misstänkta är i 30-årsåldern. De åtalas för "obehörigt tillträde till skyddsobjekt".

– Jag påstår att de tre har tagit sig in i den militära anläggningen i Bie trots att det råder tillträdesförbud. Det finns vissa omständigheter som gör att säkerhetspolisen hanterat ärendet, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist vid riksenheten för säkerhetsmål.

Det var den 4 november 2018 som gruppen kom till den militära anläggningen i Bie. De fotograferades av en kamera vid entrén och rapporterades till säkerhetspolisen, Säpo.

De misstänkta har pressats hårt i förhören. 

Området som de tre gått in i ska vara åtminstone delvis inhägnat. På stängslet sitter gula skyltar som markerar att det är ett skyddsobjekt. Förhörsledaren påpekar att det är konstigt att de inte sett skyltarna som sitter på stängslet med 25 meters mellanrum.

En säkerhetschef vid försvarsmakten har vittnat om att skyltarna med skyddsobjektsmarkering sattes upp i mars 2015. Varje vecka går personal säkerhetsronder inne på området och ska då bland annat kontrollera att skyltningen är intakt.

De misstänkta säger sig dock inte ha sett eller tänkt på att det fanns skyltar om skyddsobjekt. De berättar att de är intresserade av gamla militära anläggningar, gruvor och skyddsrum. Just denna anläggning hittade de till via beskrivningar på internet. 

De parkerade i skogskanten och såg en "plombad bunker". En av de åtalade berättar att det låg träd över staketet på flera ställen. Och eftersom staketet rasat borde det inte vara förbjudet att gå in, resonerar han.  De misstänkta säger i förhör att det såg förfallet ut.

– De misstänks inte för skadegörelse utanför att de tagit sig in på anläggningen. Det är en försvarsanläggning men jag kan inte närmare gå in på dess syfte eller riktning eller vilken typ av anläggning det är, säger åklagare Mats Ljungqvist.

I utredningen finns en hemlig bilaga med känsliga uppgifter. Rättegången i Nyköpings tingsrätt kommer delvis att hållas bakom stängda dörrar. Något datum för förhandlingen är ännu inte fastställt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!