Gles publik i kylan när Nyköpingsborna fick höstpepp

Musik, dans och specialerbjudanden under stans första "höstpepp" lyckades inte locka ut så många Nyköpingsbor som arrangörerna hoppats. Men halloweendiscot för barn blev välbesökt.

Det var kylslaget under den första Höstpeppen på torsdagen, men ett gäng tappra Nyköpingsbor ställde ändå upp till hjärtformationen på torget.

Det var kylslaget under den första Höstpeppen på torsdagen, men ett gäng tappra Nyköpingsbor ställde ändå upp till hjärtformationen på torget.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2023-10-27 16:43

Höstpeppen är det första evenemanget under det nya projektet "Vi ses på stan" som arrangeras av den ekonomiska föreningen Nyköping i samverkan, Nysam, tillsammans med Nyköpings kommun. Tanken är att evenemanget ska hylla Nyköping och locka till att handla mer lokalt. Det ska arrangeras två gånger om året: höst och vår.

På torsdagen hölls den första Höstpeppen med ett gediget program: musik- och dansuppträdanden från scenen på torget varvat med drönarfotografering, modevisning och hyllningstal av kommunalrådet Ahmad Eid (M). Butiker och restauranger hade också specialerbjudanden.

undefined
Dansuppvisning med Edit Alderud, 11 år, och Evelina Karlsberg, 12 år. Tjejerna har tävlat i EM i discodans.

Eftermiddagen började glatt med halloweendisco för barn på torget. Stämningen var festlig: det sjöngs "Sjörövarfabbe" och andra barnlåtar från scenen och folk i alla åldrar dansade med.

Linda Engström, för dagen ansiktsmålad med blommor och andra kreationer, delade ut gratis popcorn. När evenemanget pågått i knappt 45 minuter hade hon redan delat ut popcorn till över 50 barn.

– Och vi har ju precis kommit igång, log hon glatt.

undefined
Linda Engström, ”Salta bönan”, delar ut gratis popcorn till barnen på torget.

Fyraåriga Meija Lo Fågelgren Bjerkland var en av dem som stolt visade upp sin nya "gnuggistatuering" med "I love NYK"-logga. Farmor Mia Fågelgren tyckte att evenemanget var fantastiskt och en fin hyllning till staden:

– Jag har bott i Nyköping i hela mitt liv och tycker det är en fantastisk stad – man kommer överallt på tio minuter. Det är trevligt med en liten stad som ändå är modern, sa hon.

undefined
Farmor Mia Fågelgren tillsammans med barnbarnet Meija Lo Fågelgren Bjerkland, 4 år. "De dansande tjejerna var bäst", säger farmor.

Hyllningen till Nyköping kulminerade sedan i en formation av ett hjärta med hjälp av de närvarande på torget som fotades med drönare.

Men sedan verkar Nyköpingsborna haft annat för sig. Under resten av kvällen var det endast ett trettiotal personer framför scenen, trots att bland annat Nyköpingsduon Sisters of soul gjorde sitt bästa för att få igång stämningen i den huttrande kylan.

En av arrangörerna, Erica Fjellstedt, som även är verksamhetsledare på Nysam, var ändå nöjd med arrangemanget.

– Vi är jättenöjda med formatet och syftet: att det ska peppas, vara positivt och samverkan. Och det var roligt att så många barnfamiljer hittade dit, säger hon.

undefined
En av arrangörerna var Erica Fjellstedt, som även är verksamhetsledare på Nysam.

Att det senare under dagen var glest i publiken tror hon berodde på det hösttunga vädret:

– Det här blev lite sent på året, folk stod och huttrade. Till nästa år lägger vi det tidigare: den 26 september, säger hon.

Vårpeppen arrangeras den 25 april.

Hela Höstpeppen kunde följas live på sn.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!