Nyköpingsborna ska få bättre och större möjligheter att källsortera sina sopor. Planerna är redan klubbade av politikerna och tanken var att arbetet med den nya anläggningen skulle påbörjas nu i höst. Men bygget har stött på oväntade problem.
– Upphandlingen blev avbruten på grund av bristande konkurrens. En ny upphandling för byggnation av återvinningscentralen kommer att komma ut så snart som möjligt. Jag kan tyvärr inte ge några detaljer i dagsläget på grund av upphandlingssekretess, säger Stefan Götesson, projektledare för arbetet i Nyköpings kommun.
Han är inte speciellt orolig.
– Projektstarten kanske blir något framskjuten, men i dagsläget ser vi ingen risk för stora förseningar, säger han.
Den nya återvinningscentralen byggs längst ut på Arnö, med infart från Tillverkarvägen efter nya ridhusanläggningen och bakom tekniska verkens lokaler (tidigare Thorsmans).
Nya anläggningen blir mer än dubbelt så stor som den på Björshult.
– Den nuvarande återvinningscentralen är cirka två hektar och den nya blir på cirka fem hektar, säger Stefan Götesson.
Han konstaterar att mer utrymme gör att placeringen av alla stationer blir bättre. Framför allt ytorna mellan stationerna där man kan röra sig och transportera sina sopor blir större.
– Det ska vara lätt att göra rätt för alla som kommer. Arbetsmiljön för yrkespersonal och säkerhet för besökare är prioriterat, påpekar projektledaren.
Den nya anläggningen kommer också att ha insamling för återbruk.
– Placeringen vid Arnö kommer att göra det möjligt för besökare att ta sig dit även via cykel och kommunal trafik, säger Stefan Götesson.
Tanken är att den ska vara klar och tas i bruk under 2026. Byggtiden beräknas från ett till ett och ett halvt år. Den exakta kostnaden för den nya återvinningscentralen är oklar. När upphandlingen är klar presenteras en kostnad för kommunstyrelsen, som därefter tar beslut om finansiering och genomförande.
Fram tills dess används anläggningen vid Björshult precis som vanligt.
Men hela Björshult ska avvecklas och täckas över. Ett arbete som kommer att ta många år. Anläggningen som funnits i 60 år ska sedan hägnas in eftersom det finns gaser i marken.