Nyköpingsborna får vänta på nya återvinningscentralen

Lättare att ta sig dit. Större utrymme som gör det lättare att kasta sopor. Nyköpingsbornas nya återvinningscentral ska bli mer än dubbelt så stor som den nuvarande. Men när bygget kommer igång är oklart.

Ny återvinningscentral på Arnö

Foto: Jens Alvin

Nyköping2024-10-12 06:43

Nyheten i korthet

  • Nyköpingsborna får vänta på sin nya återvinningscentral på grund av problem med upphandlingen. Anläggningen ska bli mer än dubbelt så stor som den nuvarande.
  • Den nya anläggningen kommer att byggas på Arnö och kommer att erbjuda större utrymmen för källsortering och återbruk, och bättre tillgänglighet även via cykel och kollektivtrafik.
  • Trots förseningen förväntas den nya återvinningscentralen vara färdig och tas i bruk under 2026. Den nuvarande anläggningen vid Björshult kommer att användas tills dess.

Nyköpingsborna ska få bättre och större möjligheter att källsortera sina sopor. Planerna är redan klubbade av politikerna och tanken var att arbetet med den nya anläggningen skulle påbörjas nu i höst. Men bygget har stött på oväntade problem.

– Upphandlingen blev avbruten på grund av bristande konkurrens. En ny upphandling för byggnation av återvinningscentralen kommer att komma ut så snart som möjligt. Jag kan tyvärr inte ge några detaljer i dagsläget på grund av upphandlingssekretess, säger Stefan Götesson, projektledare för arbetet i Nyköpings kommun.

Han är inte speciellt orolig.

– Projektstarten kanske blir något framskjuten, men i dagsläget ser vi ingen risk för stora förseningar, säger han.

undefined
Planskiss över hur nya återvinningscentralen kommer att se ut.

Den nya återvinningscentralen byggs längst ut på Arnö, med infart från Tillverkarvägen efter nya ridhusanläggningen och bakom tekniska verkens lokaler (tidigare Thorsmans).

Nya anläggningen blir mer än dubbelt så stor som den på Björshult.

– Den nuvarande återvinningscentralen är cirka två hektar och den nya blir på cirka fem hektar, säger Stefan Götesson.

Han konstaterar att mer utrymme gör att placeringen av alla stationer blir bättre. Framför allt ytorna mellan stationerna där man kan röra sig och transportera sina sopor blir större.

– Det ska vara lätt att göra rätt för alla som kommer. Arbetsmiljön för yrkespersonal och säkerhet för besökare är prioriterat, påpekar projektledaren.

Den nya anläggningen kommer också att ha insamling för återbruk.

– Placeringen vid Arnö kommer att göra det möjligt för besökare att ta sig dit även via cykel och kommunal trafik, säger Stefan Götesson.

undefined
Nuvarande återvinningscentralen på Björshult.

Tanken är att den ska vara klar och tas i bruk under 2026. Byggtiden beräknas från ett till ett och ett halvt år. Den exakta kostnaden för den nya återvinningscentralen är oklar. När upphandlingen är klar presenteras en kostnad för kommunstyrelsen, som därefter tar beslut om finansiering och genomförande.

Fram tills dess används anläggningen vid Björshult precis som vanligt.

Men hela Björshult ska avvecklas och täckas över. Ett arbete som kommer att ta många år. Anläggningen som funnits i 60 år ska sedan hägnas in eftersom det finns gaser i marken.

undefined
Hela Björshult kommer att avvecklas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!