Nyköpingselever presterar svagt på nationella prov i matematik och svenska

Nyköpingselever i årskurs nio presterar svagt på nationella proven i matematik och svenska för läsåret 2015/16. Det gäller för både friskolorna och den kommunala skolan.– Det är tråkigt. Nyköping borde ligga minst lite över, säger skolpolitikern Kent Pettersson (S).

NYKÖPING2016-12-18 17:49

I den senaste Pisa-rapporten visade det sig att den negativa trend som eleverna uppvisat i läsförståelse och matematik under hela 2000-talet brutits.

Från 2012 till 2015 har svenska elevers kunskaper i matematik och läsförståelse ökat igen. Hur Nyköpingeleverna klarar sig i Pisa-provet finns inga uppgifter om i rapporten. Men varje år görs nationella prov i både svenska och matematik för årskurs nio.

SN har jämfört nationella proven från läsåren 2012/13 till 2015/16 och kan konstatera att Nyköpings kommunala skolor presterar sämre än riksgenomsnittet för de senaste två åren, både i matte och svenska.

Under den perioden som statistiken visar har Nyköping slagit ihop sina kommunala skolor till två enheter, Alpha och Omega. Kent Pettersson tror att det kan ha påverkat resultaten.

– Det är farligt att dra för stora slutsatser av små förändringar men de klasser som gått ut 2015 och 2016 började i den gamla organisationen och slutade i den nya. Det kan ha påverkat negativt att behöva byta skola. Många fick dessutom byta lärare. Förändringen var nödvändig men det var kanske inte jättebra för de eleverna.

Även friskolorna i Nyköping presterar svagt i nationella provet för 2015/16. I jämförelse med andra friskolor i landet ligger Nyköpings skolor under i svenska. I matematik presterar friskolorna dessutom under riksgenomsnittet för alla skolor.

– Jag tycker det är konstigt och kan inte förklara varför det ser ut så här. Utgår man från rent socioekonomiskt perspektiv borde Nyköping ligga mitt på eller än bit över riksgenomsnittet.

De kommunala skolorna genomför Läslyftet där alla lärare deltar oavsett ämne. Något Petterson hoppas även ska gynna mattekunskaperna. Dessutom finns positiva indikationer i betygsprognoserna inför vårterminen, enligt Pettersson.

– De signaler jag får från både friskolorna och kommunala skolan är att det ser bra ut för niorna. Tanken är också att de nya mixade klasserna, på den kommunala skolan, ska vara ett lyft och jag hoppas att det syns i nationella proven framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om