Nyköpingsföretaget om omikron: "Vi försöker vara på tå"

Smittspridningen av covidvarianten omikron ökar kraftigt i länet, enligt smittskyddsläkare Signar Mäkitalo. Purem i Nyköping befarar en ökad frånvaro bland personalen framöver.

Marie Wiström, vd vid Purem i Nyköping (tidigare Eberspächer).

Marie Wiström, vd vid Purem i Nyköping (tidigare Eberspächer).

Foto: Privat och Joachim Sorbe

Nyköping2021-12-29 17:46

– Vi försöker vara på tå. Det har vi varit från början, säger Marie Wiström, vd vid Purem i Nyköping (tidigare Eberspächer).

I nuläget vidtar företaget en rad smittskyddsåtgärder. Marie Wiström förklarar att de markerat bord med kryss sedan starten av pandemin för att öka avståndet mellan anställda.

– Sedan har vi de vanliga åtgärderna, att man ska stanna hemma vid minsta symtom, gå hem om man börjar känna sig dålig och se till att hålla god handhygien. Vi försöker hålla tio kvadratmeter per person och erbjuder snabbtester.

Purem kommer inte vidta några ytterligare åtgärder med anledning av smittspridningen av covidvarianten omikron, förklarar Marie Wiström.

– Det är mer fokus på att se till att följa de vi har nu.

Tidigare under coronapandemin har de anställda haft munskydd, men den åtgärden togs bort.

– Vi hade inte haft några positiva fall på länge. Beslutet om huruvida vi återinför munskydd tar vi i företagets coronateam. Just nu har vi inte många i fabriken över huvud taget, så vi fattar det beslutet längre fram, säger Marie Wiström.

Purem befarar en ökad frånvaro i personalen framöver.

– Vi är oroliga för en ökad smittspridning. Vi ser ju att det är fler barn som är smittade och då är ju fler hemma på grund av det.

På Nyköpings kommun har smittskyddsåtgärder vidtagits på olika verksamheter med anledning av de nya restriktionerna under december samt smittspridningen av omikron.

Camilla Svensson, tillförordnad HR-chef i Nyköpings kommun, skriver i ett mejl till tidningen att de övergripande åtgärderna som gäller inom hela kommunen är att all personal ska hålla avstånd och vara noga med handhygienen, samt att de som kan ska arbeta hemifrån.

– Som exempel har divisionen för social omsorg infört munskydd för medarbetare inom vård och omsorg när de befinner sig närmre än två meter ifrån varandra under minst 15 minuter.

Camilla Svensson förklarar att brandstationerna håller stängt för besökare för att skydda räddningstjänsten och att munskydd är återinfört för brandmännen i miljöer där det är svårt att hålla avstånd till andra människor.

– Inom divisionen för social omsorg finns en viss oro för bemanningen om sjukfrånvaron ökar kraftigt. Om så blir fallet går man ner på minibemanning, alltså minsta antal medarbetare som behövs för att kunna upprätthålla verksamheten, skriver Camilla Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!