Nyköpingsföretag hoppas nå sju miljoner europeiska jägare

Ett forskningsprojekt i Kroatien kan göra att ett litet Nyköpingsföretag når ut brett i Europa. Bland annat är en organisation som samlar sju miljoner jägare intresserade.

Familjen bakom Dogtech; Göran Hallman, Jennie Ericsson och David Lundgren.

Familjen bakom Dogtech; Göran Hallman, Jennie Ericsson och David Lundgren.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2024-10-17 17:22

– Det kan faktiskt bli fler arbetstillfällen i Nyköping i förlängningen. Vi har fått ett större vargprojekt i Kroatien dit vi ska leverera 300 vargskyddsvästar till ett forskningstest. Vi kom hem därifrån i förra veckan, säger Göran Hallman som är vd för Dogtech.

Företaget ligger vid Skavsta utanför Nyköping och just nu jobbar det tre personer där. SN skrev nyligen om att de tagit hem tillverkningen av de skyddsvästar för hundar som de utvecklat till Sverige. Valet föll då på Samhall i Norsjö.

undefined
Västarna skyddar även mot vildsvinsangrepp, något som är betydligt vanligare än varg i Sörmland.

Om forskningsprojektet i, med europeiska mått mätt, vargtäta Kroatien faller väl ut hoppas Göran Hallman att intresset för skyddsvästarna ska växa på kontinenten. Forskningsprojektet är delfinansierat av bland annat Sveriges lantbruksuniversitet, Världsnaturfonden och Face – det europeiska jägarorganisationen.

– Det här projektet har fått mycket uppmärksamhet ute i Europa och det är klart att det även kommer att komma kopior av våra västar. Vi ska diskutera om och hur vi ska ta in ytterligare finansiering för att orka med en Europasatsning fullt ut. Det ligger i vår pipeline, men om vi växer för fort kommer vi inte att orka med det. Vi måste få in ytterligare riskkapital, fortsätter Göran Hallman.

undefined
Nina Lindqvist och Bea Lindqvist är några av dem som syr skyddsvästarna på Samhall i Norsjö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!