– Vi har valt att inte prata utan satsat på att göra i stället, säger Håkan Lutz, vd på Luvly.
Under 15 års tid har personerna bakom bolaget utvecklat sin idé i det fördolda: Ett elektriskt stadsfordon som är byggt för stora världsmetropoler. Resan har varit lång – och en del arbete återstår innan bolaget kan ta klivet in på den heta elbilsmarknaden.
Men Luvly har kommit en bra bit på vägen. Sedan en tid tillbaka är den unika plattform som bolaget har utvecklat patenterad i alla viktiga industriländer.
– Vi befinner oss nu i ett läge där vi förbereder oss för lansering, säger Håkan Lutz.
Det unika med Luvlys plattform är att bolaget har lyckats få fram ett fordon som kombinerar trygghet, relativt lågt pris och energieffektivitet, berättar han. En avgörande faktor är att plattformen nästan uteslutande består av komposit.
Enligt regelverket är det fordon som Luvly har tagit fram inte en bil - utan ett fordon av klass M. Men det finns likheter med en bil. Föraren måste ha bilkörkort och fordonet har fyra hjul. Det finns också skillnader. Ett fordon av klass M får till exempel väga högst 400 kilo och ha en maxhastighet på 90 km/h.
– Vi siktar framför allt in oss på världsmetropoler med flera miljoner invånare. En maxhastighet på 90 km/h räcker i en världsmetropol.
Luvly är inte ensamma om att rikta in sig på elfordon till storstäder. Det finns konkurrenter men ofta har dessa tvingats göra avkall på någon av de faktorer som Luvly har lyckats kombinera till en helhet, berättar Håkan Lutz.
Någon kanske lyckas ta fram en billig elbil som inte kräver så stora – och miljöpåverkande – batterier, men tvingas i stället kompromissa med säkerheten.
– Vår konkurrensfördel är att vi har lyckats hitta en sweet spot, där vi kombinerar allt detta.
Luvlys affärsidé är inte att bygga egna fabriker som ska rulla ut fordonen. I stället ska bolaget låta företag runt om i världen tillverka dem på licens i lokala mikrofabriker. Men för att visa hur elfordonet ser ut och hur tillverkningen går till planerar Luvly att bygga minst en fabrik.
– Vi planerar att bygga en fabrik i Stockholmsregionen. Det kan bli Nyköping men den kan också placeras någon annanstans.
För några dagar sedan meddelade Sörmlandsfonden – som investerar i bolag som bedöms ha en stor tillväxtpotential – att man går in i bolaget.