I lördags blev restaurang Lotsen i Nyköping tvungna att stänga tidigare i samband med en inspektion på grund av att man inte levde upp till restriktionerna. Nyköpings krögare har under sommaren arbetat hårt för att hålla sina verksamheter igång.
– Det har man fått kämpa med, så är det ju, förklarar Alexander Edén, restaurangchef på Nils Oscar Gamla Bryggeriet i Nyköping.
– Det har varit en hel del tjatande, men vi har blivit räddade av de restriktionerna som ligger nu faktiskt, säger han och förklarar att räddningen var att begränsningen på hur stort ett sällskap får vara, utomhus, slopades.
Alexander Edén tycker sig se en större nonchalans bland besökare, som mer och mer beter sig som innan pandemin.
– Det märks att folk inte bryr sig i samma utsträckning längre. Det här med att hälsa med armbågen är helt borta, folk kramas, folk är trötta på det helt enkelt, säger han.
Ansvaret på att avstånd mellan borden är tillräckliga, att trängsel i köer inte uppstår och att besökare följer restriktionerna ligger helt på krögarna.
På Hamnmagasinet är Rasmus Hagberg middagsansvarig och Bemir Brkic nattklubbschef och de upplever att det har varit lättare att jobba i år än förra året.
– Förra året var jobbigt, alla var vi nya med det här. I år har det varit betydligt lättare, folk har haft respekt. Även om man har blivit vaccinerad så har folk inte slappnat av helt och hållet, säger Bemir Brkic.
– I år vet vi att det är sittande servering, du får inte gå till baren, vi har ju ett år i ryggen. I år har det varit roligare att jobba, fyller Rasmus Hagberg i.
Trots att det har varit lättare att arbeta i krogmiljö i år har det krävts en extra bemanning för att upprätthålla restriktionerna.
– Vi har bemannat upp med tanke på att det är sittande servering och man inte kan beställa i baren, säger Bemir Brkic och förklarar att det handlar om totalt 10-12 personal extra en normal kväll.
– Både personal och gäster har kämpat på bra för att hålla restriktionerna, säger Bemir Brkic.
På Oliver Twist har man, likt många andra ställen, satt märken i golvet för att påminna gästerna om att hålla avstånd.
– Det är bra att ha, det påminner folk om att hålla avstånd, säger Savas Taneroglu på Oliver Twist.
Savas Taneroglu är inte orolig för att behöva stänga, han menar att folk överlag är bra på att följa restriktionerna.
– Om de är mer än åtta per sällskap har vi delat på dem, det har fungerat bra för oss.