Knarkgömma sprängd i Nyköping – en man dömd

Aprildagen skulle bli ödesdiger för Nyköpingsmannen. När polisen knackade på dörren visste han att det var kört.

Amfetaminet låg inlindat i en påse.

Amfetaminet låg inlindat i en påse.

Foto: Polisens förundersökning

Nyköping2024-10-04 04:43

Polisernas uppgift var tydlig. Gå in i lägenheten, belägen i centrala Nyköping, och leta efter knark. Efter 30 sekunder öppnade en man dörren, han blev direkt frågad om det finns knark i lägenheten. "Bara en joint", svarade han.

Detta trodde inte polisen på, som valde att söka igenom hela bostaden. Under tiden som husrannsakan genomfördes fick Nyköpingsmannen sitta på en stol och vänta. Det skulle inte dröja länge innan ett paket amfetamin hittades i lägenheten. Närmare bestämt rörde det sig om 412 gram som låg inlindat i aluminiumfolie.

Efter fyndet greps mannen på plats och fördes till polisstationen i Nyköping. Därefter förhördes han.

I förhör uppgav han att han inte vet hur amfetaminet kan ha hamnat i hans lägenhet. Han medgav dock att det var hans joint, som han planerade att röka innan maten.

När mannen, under rättegången, konfronterades med att hans fingeravtryck hade hittats på aluminiumfolien som amfetaminet låg inlindat i svarade han att han brukar använda folie när han lagar mat. Det kan ha varit därför som hans fingeravtryck fanns där och han nekade konsekvent till brott. 

Denna förklaring accepterade däremot inte tingsrätten, som valde att fälla mannen för narkotikabrott. Straffet blev fängelse i ett år och åtta månader.

Amfetamin är en kraftigt beroendeframkallande drog som kan ge paranoia och aggressivitet. Enligt Åklagarmyndigheten kan missbruk leda till exempelvis "svåra tandskador, kraftig avmagring, störningar i motoriken, paranoida psykoser med hallucinationer och vid långvarigt missbruk även förhöjd dödlighet p.g.a. hjärtsvikt". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!