Under sportlovsveckorna öknar antalet bilbärgningar och utryckningar med cirka 30 procent, enligt SOS International. I år förutspår de ett större tryck än vanligt, speciellt i de svenska skidorterna. Ju fler som är ute på vägarna, desto fler olyckor. SN har pratat med psykologen Camilla Åhlander från Nyköping, som tipsar om hur man kan förbereda sig mentalt på att det oförutsägbara händer.
Hur kan man förbereda sig på en oförutsedd händelse?
– Det går aldrig att förbereda sig känslomässigt fullt ut på hur man kommer att reagera på en oförutsedd händelse, som en olycka. Vi kan reagera med alltifrån passivitet, handlingskraftighet till irrationellt beteende. Det man kan göra för att se till att man har marginaler att hantera en stressande situation är att ha gott om tid på sig, att vara utvilad och att ta regelbundna pauser. Ta höjd för att du kan hamna i köer, att bilen kan krångla och att du måste vänta på bärgare. Här kan man förbereda sig genom att se till att det finns saker i bilen som kan behövas i kyla och väntan, såsom varma kläder och filtar, lite ätbart och något att dricka. Om olyckan är framme så har du då i alla fall gjort det du kunnat.
Hur kan man arbeta för att behålla lugnet under bilkörning? Hur värjer man sig för distraktioner i bilen och runt omkring?
– Det viktigaste du kan göra för att hålla uppmärksamheten och bevara lugnet under en längre bilresa är att vara utvilad och att ha ätit ordentligt. Det kan låta väldigt ”basic”, men kan inte nog poängteras. En annan sak som alltid är bra är att ligga steget före. Om du vet med dig att barnen lätt börjar bråka i baksätet och att detta kan distrahera dig, fundera på hur du kan avleda dem under resans gång. Ta regelbundna pauser och tänk ut något som ni kan leka under bilkörningen, exempelvis att räkna bilar. Ha med förströelse i form av Ipad, böcker och ljudböcker. Om du åker med en annan vuxen så är det en god idé att dela upp ansvaret för resan mellan er.
Hur hanterar man stress under pressade situationer?
– En strategi som brukar kunna vara hjälpsam är att prioritera i situationen. Fokusera på det som är viktigast just nu och åtgärda det. Glöm inte bort att be om hjälp. Vi hamnar lätt i tunnelseende då vi är stressade och glömmer bort att andra kan finnas till stöd. Sätt ord på att du är stressad. Det kan göra det lättare för andra att förstå att din sammanbitna min inte handlar om att du är irriterad på dem och ökar benägenheten för dem att erbjuda sin hjälp.
Hur hanterar man barns oro på bästa sätt under en oförutsedd händelse?
– Barn behöver tydlighet och mår bra av förutsägbarhet. Vi kan, så långt det går, förbereda barn på vad som ska ske under en dag eller en semestervecka. Samtidigt så är livet ständigt överraskande och vi kan inte förbereda dem på allt. Men om du som vuxen försöker att hålla dig lugn och förklara för barnet att du ska försöka lösa situationen och att du finns här för barnet så brukar det kunna vara hjälpsamt. Barn reagerar på oss vuxna och våra känslor och smittas lätt av dem. Om du är orolig själv eller stressad, så försök inte dölja det med en glättig attityd. Barnet kommer att se igenom det. Då är det bättre att sätta ord på att du är orolig eller stressad, men att du ska försöka lösa situationen.