Nyköpingsskola tvåa i Schackfyran

På lördagen avgjordes Schackfyrans riksfinal i ABB-arena i Västerås. Nyköpings friskola bjöd på spänning nästan ända till sista draget.

Foto:

Nyköping2014-05-17 19:44

Löpare F1 till C4. Drottning H5 till F7. Schack! Har du koll på dina pjäser? Nyköpings friskola som knep en andra plats i Schackfyran hade i alla fall koll på hur motståndaren blir alldeles matt.

– Nu är vi näst bäst i hela Sverige, sade Lova Anderson som var glad över silvermedaljen.

– Det har varit en laginsats och eleverna har verkligen lyft sig i den här finalen i sitt spel, säger Torbjörn Lagerström, förälder och lagledare för de tjugo elever från Nyköpings friskola i årskurs fyra.

Totalt deltog 123 lag och 2400 spelare från hela landet i tävlingen. Fyra Sörmlandsskolor fanns representerade: Julita skola från Katrineholm, Nyköpings friskola, Fokusskolan och Vittra kungshagen från Nyköping. Fjärdeklassarna från Nyköpings Friskola kammade hem 478 poäng medan spelarna från Tormestorps skolan från Hässleholm vann med 486 poäng. Men Torbjörn Lagerström berättar att det var spännande ända till sista draget.

– Det var väldigt rafflande. Alla elever spelade fem omgångar. Vi såg resultaten efter varje spelomgång och när vi hade spelat fyra och en halv omgångar hade vi en ledning när halva den omgången var kvar. Vi stupade lite på mållinjen men det var fajt till sista omgångens pjäsdrag, säger han samtidigt som han berättar att många elever fått stor hjälp från Nyköpings schackklubb och tränat hemma efter skolan och nu kan mer om schack än sina föräldrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om