Tonåringar sätter upp pjäs för att motverka mobbning

I Nyköping spelar ungdomar teater för att motverka mobbning. "Vi har väldigt stark gemenskap, alla hjälper till med allt", säger Sam Lundqvist.

Skådespelargruppen: Fredrik Bäcklin, Mikael Johansson, Asad Abdi, Tsegazeab Mulubrhan, Dede Samuel, Virve Schell och Sam Lundqvist.

Skådespelargruppen: Fredrik Bäcklin, Mikael Johansson, Asad Abdi, Tsegazeab Mulubrhan, Dede Samuel, Virve Schell och Sam Lundqvist.

Foto: Isak Gröndahl.

Nyköping2023-06-25 20:32

Det är full fart i Teater skakas nya lokal på innergården intill Västra Storgatan i Nyköping. Någon är på väg ut för att köpa muttrar, i sminkrummet friseras en regnbågsfärgad peruk och på scen står skådespelargruppen och går igenom manus. 

– Vi har väldigt stark gemenskap, alla hjälper till med allt, säger huvudrollsinnehavaren Sam Lundqvist. 

De är alla feriepraktiserande ungdomar med ett och samma mål: att med hjälp av teatern motverka mobbning och utanförskap. Folkhälsomyndigheten publicerade nyligen en rapport där det bland annat framgår att Sörmlands 15-åriga pojkar är de mest utsatta i landet.  

undefined
Skådespelargruppen: Fredrik Bäcklin, Mikael Johansson, Asad Abdi, Tsegazeab Mulubrhan, Dede Samuel, Virve Schell och Sam Lundqvist.

– Det är jättemycket problem med mobbning i Sörmland. Vi har alltid haft det som hjärtefråga och gjort många föreställningar om mobbning eftersom det är en så viktig fråga att lyfta, säger Jenny Wellander Bergman, grundare av Teater skaka och regissör till pjäsen. 

Den handlar om just utanförskap och att känna sig annorlunda. Älvan Fay blir mobbad av två andra älvor, men med hjälp av trollen kommer hen till insikt om att hen duger som hen är och hittar sin inre "trollkänsla". Nästa vecka spelas pjäsen upp för Nyköpings förskolebarn. Virve Schell, som spelar Fays värsta mobbare, tycker att det är en extra viktig målgrupp att nå ut till.

– Vi ska ju spela för småbarn och jag tror det är jätteviktigt att man redan från början får lära sig om mobbning och självkänsla, så att man är förberedd när man väl blir utsatt eller ser någon annan bli det, säger hon.

– Ja, exakt. Det är viktigt att börja i ung ålder för det är då barn tar mest intryck. Om man skulle spela det här för sextonåringar skulle de tänka “men gud vad larvigt!" och glömma bort det efter en vecka, säger Mikael Johansson som spelar den kloke Doktor Troll. 

undefined
Jenny Wellander framför ingången till Teater skakas nya lokal.

Det är en brokig skara ungdomar, förklarar Jenny. Eftersom rekryteringen har skötts inom ramarna för kommunens allmänna feriepraktik har det lett till en ensemble med olika erfarenheter av att stå på scen. 

– Jag går estetisk linje på Gripen som involverar en del teatergrejer och jag funderar på att jobba med liknande saker i framtiden, säger Sam. 

– Jag har aldrig skådespelat innan, men nu vill jag göra det i framtiden. Den här upplevelsen är bra för mig tror jag, säger Tsegazeab Mulubrhan som spelar Trollis. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!