I hörnan Idrottsvägen/Brandholmsvägen planerar bostadsbolaget Maison forte att bygga 230 bostäder. Ett förslag är att ungefär en tredjedel av de bostäderna byggs som ett äldreboende som kommunen kan hyra. Även två gruppboenden med vardera sex platser planeras i området.
Vi har ett jättestort behov på olika boenden
I dag är väntetiden till en plats på äldreboende i Nyköping mellan två och tre månader. Men med ökad inflyttning kommer behovet av äldreboenden att öka kraftigt och 72 nya platser på Brandholmen skulle vara välkommet. Totalt räknar kommunen med att det behövs 140 nya platser på särskilda boenden och demensboenden. Under samma period kommer det att behövas sex nya gruppboenden.
– Vi är positiva till det här. Vi har ett jättestort behov på olika boenden, säger Birgitta Harvyl, biträdande chef för divisionen social omsorg i Nyköping.
Särskilt positiv är hon till att det blir en blandning av äldreboende, gruppbostäder och vanliga bostäder.
– Det är bra att det inte blir kategoriboenden med en grupp som bor här, en annan grupp på ett annat ställe. Det här blir ett mer blandat boende.
De flesta äldreboendeplatser hyrs av Nyköpingshem i dag, men framöver vill kommunen att Nyköpingshem framför allt ska bygga vanliga hyresrätter. Därför försöker kommunen i stället att hyra äldreboendelägenheter från privata hyresvärdar. Ett första steg är alltså Maison forte som ska bygga på Brandholmen och förslaget är att kommunen tecknar ett hyreskontrakt med bolaget på 15 till 20 år. Diskussioner om äldreboendeplatser pågår också med flera exploatörer som ska bygga i Nyköping.
Många vill gärna bo centralt
På måndag sammanträder kommunstyrelsen i Nyköping. På förslag finns att ge ett uppdrag om att granska en planlösning för det nya boendet. Ett förslag på hyreskontrakt ska också tas fram för ett senare beslut i kommunstyrelsen.
I början av nästa år ska bostäderna på Brandholmen börja byggas och det nya äldreboendet kan stå färdigt i början av 2020.
Centrala boenden populärast
Den som vill ha plats på äldreboende, och som bedöms ha behov av det, får räkna med en väntetid på mellan två och tre månader i Nyköping. I dagsläget står 22 personer på kö, tio till vanligt äldreboende och tolv till demensboende. En person har väntat i mer än tre månader.
Populärast är boenden i centrala Nyköping. Flest söker till Fruängskällan, men även Myntan är populär.
– Många vill gärna bo centralt. Det önskas ofta för att anhöriga lätt ska kunna besöka de äldre, säger biträdande divisionschef Birgitta Harvyl.
Den som söker plats kan önska boende, men den plats man blir erbjuden är på det boende där det först uppstår en ledig plats. Den som tackar nej till en plats på ett önskat boende ramlar ur kön, men alla har rätt att tacka nej till erbjudna platser på boenden som man inte har önskat två gånger utan att tappa sin köplats.
Det har varit kö till äldreboendeplatser under de senaste fyra åren. Kön lättade något i höstas när demensavdelningen på Myntan kunde öppna.
– Innan dess var det längre kö på demenssidan, det märktes direkt när avdelningen på Myntan öppnade, säger Birgitta Harvyl.