Regeringen har kommit med ett lagförslag gällande flyktingfördelningen i landet – från 1 juli 2022. Migrationsverket föreslås bland annat få rätt att anvisa en kommun som ska ordna boendet för ett antal personer. Fram till att lagstiftningen är på plats kan myndigheten fördela boenden i samråd med länsstyrelser och kommuner.
– Vi hade dialogmöte med kommunerna den 20 april. Då framkom inga omfördelningsförslag, berättar Alina Treijner.
Migrationsverkets modell ska skapa en så jämn fördelning av flyktingar som möjligt mellan landets kommuner. Samtidigt tas hänsyn till invånarantal, förutsättningar på arbetsmarknaden och antal asylsökande i kommunen.
Men den strikta fördelningen kan bli ett problem för de som skaffat eget boende. När man inte längre har eget boende får man vända sig till Migrationsverket som erbjuder en ledig plats där den finns i landet.
– Landshövdingen, Beatrice Ask, skickade en skrivelse till migrationsminister Anders Ygeman och Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik med våra samlade medskick från kommunerna.
I brevet tar Ask bland annat upp problematiken med att över 100 personer kan tvingas lämna kommunerna de bor i nu, enligt den föreslagna fördelningen. Hon hänvisar till barnkonventionen och betonar konsekvenserna av flera flyttar.
– Om de inte får bo kvar kanske de måste lämna kommunen. Flera av dessa personer har redan hunnit rota sig. Kanske har man barn som börjat i skolan. Därför är kommunerna måna om att låta dessa individer stanna kvar – vi vill alltså att Migrationsverket upphandlar boenden och anvisar dessa personer till vistelsekommunen snarast möjligt, säger Alina Treijner.
Länsstyrelsen och kommunerna är även oroliga över att de inte fått tillräckligt tydliga direktiv och verktyg för att kunna klara av flyktingtalen.
– Problemet är att det kvarstår många detaljer i lagförslaget som är viktiga för kommunerna. Exempelvis ersättningsnivåer, ledtider för anvisandet, boendestandard. Sen finns det en stor oro för hur man ska ordna bostäder till alla dessa personer, säger Alina Treijner.
Enligt Migrationsverket ska Sörmland ta emot 1 938 personer utifrån massflyktsdirektivet. Enligt förslaget på kommuntal ska Nyköping ta emot 395 flyktingar.
Idag bor det 841 ukrainska flyktingar i Sörmland, varav 77 av dessa i Nyköpings kommun.