Wreta gestgifveri, vars äldsta byggnader är uppförda på 1600-talet ska ha gästats av bland andra Carl von Linné, Drottning Christina och Axel von Fersen genom åren. Sin nuvarande skepnad fick gästgiveriet på 90-talet av dåvarande ägarna, kompanjonerna Jim Grundström och Alexander Lundfeldt. När paret Hellsing köpte gästgiveriet fick de möjligheten att köpa med hela möblemanget, och för Malin och Niklas Hellsing var det ingen tvekan om saken.
– För oss var det inget alternativ, Wreta hör ihop så mycket med inredningen, säger Malin Hellsing.
När de köpte verksamheten var fastigheterna i relativt gott skick, men paret har ändå fixat och donat en hel del innan de öppnade upp för besökare.
– Vi har fått investera i mycket saker som inte syns så mycket, bland annat bergvärme och nya tv-apparater i rummen, berättar Niklas.
Konceptet, enligt Niklas är att hålla en schyst personlig service och ha bra råvaror i serveringen.
– Det måste inte vara ekologiska råvaror men gärna närproducerat. Det är många små producenter som inte har råd att certifiera sig, säger Niklas.
Även om de inte besökt Wreta innan de tog över verksamheten är de inga främlingar i bygden. Niklas är uppväxt i Kolmården och Malin i Nyköping. De är dessutom rutinerade hotell och restaurangrävar och driver sedan flera år tillbaka Gryts varv i Östergötland där Niklas har blivit utsedd till Årets Östgötakock vid flera tillfällen och arbetat tillsammans med kocken och gastronomiprofessorn Gert Klötzke som under många år lett det Svenska kocklandslaget.
Utöver mat och husrum har de samarbeten på gång med företag som anordnar olika aktiviteter.
– Det är lite yoga och så, sen har vi ett aktivitetsbolag som vi jobbar med i Gryt som har segway och lite annat, säger Niklas.
Hotell och restaurangverksamheten på Gryts varv har hjälpt en del med att sätta fart på Wreta då flera trogna kunder varit intresserade av att besöka även gästgiveriet.
I vinter kommer Niklas, tillsammans med Wretas köksmästare Martin Gördelin att laga mat till Nobelmiddagen för tredje året.