Nytt projekt har förbättrat närvaron i skolan

Närvaroprojektet "Alla barn i skolan" drog igång i januari på Nyköpings skolor. "Jag tycker att det går väldigt bra på alla sätt" säger Gabriel Billing, en av projektledarna.

Christina Ivarsson Ålstig och Torbjörn Svensk är metodutvecklarna för närvaroprojektet.

Christina Ivarsson Ålstig och Torbjörn Svensk är metodutvecklarna för närvaroprojektet.

Foto: Jens Alvin / Privat

Nyköping2022-05-04 09:10

– Det har tagits fram ett utbildningspaket för att sprida kunskap om hur hög frånvaro påverkar eleven och hur de ordinarie anställda på skolan ska kunna hjälpa till, berättar Gabriel Billing, en av projektledarna.

Närvaroprojektet har sedan i januari implementerats på Nyköpings kommuns skolor för elever i förskoleklass till årskurs 6. Målet är att minska frånvaron hos elever och således de konsekvenser det kan föra med sig.

– Det är en lång väg att gå, men vi hoppas och tror att vi ska nå syftet, säger Billing.

Det är ett statligt finansierat projekt och projekttiden sträcker sig till årsskiftet. Men Billing menar att de jobbar för att det ska införas i den ordinarie verksamhet och ambitionen är att metodutvecklarna ska kunna finnas kvar.

– Utmaningen slutar inte med projekttiden, säger han.

Christina Ivarsson Ålstig och Torbjörn Svensk är metodutvecklare för projektet. Arbetet de driver är främst tillämpningen av arbetssättet de tagit fram åt skolorna. Men de har även antagit en del specifika ärenden med elever som har hög frånvaro.

– 20 av de 25 elever vi har arbetat med nu ser vi en stor förbättring hos, säger Christina Ivarsson Ålstig.

Med individärendena jobbar de för att skapa bra miljöer i skolan för dessa elever. Många de träffar känner sig otrygga, har låg självkänsla och känner oro.

– Alla vill gå i skolan, som alla andra, men förmår inte. En vanlig fördom om elever med hög frånvaro är att de brister i motivation. Men så är det inte, berättar Christina Ivarsson Ålstig.

– De vi möter är som vem som helst, fyller Torbjörn i.

Fokuset ligger på att främja och förebygga för hög närvaro redan i tidig ålder. Istället för att åtgärda problemen efter att de redan blivit omfattande.

– Vi vill låta barnen komma till tals, säger Christina.

De arbetar nu med att utreda frånvaron – genom att hitta orsakerna och testa vilka metoder som kan underlätta för eleven i fråga.

– Får vi högre närvaro kommer fler att nå målen. Elever som inte kommer till skolan har heller inte samma tillgång till hjälp. Därför är närvaro en grundförutsättning för mycket annat i livet, fortsätter Torbjörn.

Av vad de kan se skiljer sig inte Nyköpings kommun från andra kommuner i landet – varken positivt eller negativt. Inte heller är det stora skillnader mellan olika skolor i Nyköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!