Nytt projekt ska hjälpa nyanlända entreprenörer i Nyköping

En halv miljon kronor ges till ett pilotprojekt som ska skapa möjligheter för 15 nya Nyköpingsbor.

Nyköping2016-09-29 21:02

Den statliga organisationen Almi, som på uppdrag av bland annat staten och Regionförbundet Sörmland hjälper företagare, har beviljats 536 000 kronor av Tillväxtverket. Pengarna ska finansiera ett pilotprojekt som ska skapa nya möjligheter för nyanlända i Nyköping.

– Det finns flera bra projekt i Sörmland som tar hand om nyanlända, men det finns så stora behov att det behövs ytterligare insatser. Vi tänker oss att vi ska arbeta annorlunda och testa nya modeller, säger Thomas Orrung, kontorschef på Almi i Nyköping, om projektet.

Projektet startar i oktober och avslutas i slutet på februari. På den tiden ska 15 personer med utländsk bakgrund antingen startat ett företag eller fått någon typ av anställning. Almi kommer att bjuda in nyanlända till ett par, tre seminarier för att sedan välja ut de personer som ska delta i projektet, berättar Thomas Orrung.

– Vi testar en ny modell där man dels ger utbildning genom seminarier och liknande, men också genom att integrera nyanlända tidigare genom praktik och kontakt med näringsliv och lokala företag, säger Thomas Orrung.

Vem är den ideala projektdeltagaren?

– Jag tror att det är personer som antagligen har akademisk bakgrund eller har erfarenhet av att driva eget företag i sitt hemland.

Projektet är inte det första som riktas till nyanlända, men Thomas Orrung berättar att det skiljer sig från hur man har arbetat tidigare.

– Vi kommer att arbeta med tidig kontakt och utbyte med näringsliv och nätverksbyggande. Det låter kanske lite fluffigt, men det är det projektet handlar om – att skapa kontakt.

Förhoppningen med pilotprojektet är att etablera de nya metoderna och sedan applicera det i en betydligt större omfattning, enligt Thomas Orrung.

– Vi är glada över att vi har fått pengarna och hoppas att det är en pilot som kan permanentas med nya resurser och faktiskt integrera nyanlända.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om