Nytt projekt ska öka kunskaperna kring fladdermöss

Vad vet vi egentligen om fladdermusen? För att öka kunskaperna om den flygande gnagaren har Stockholms universitet startar ett projekt där allmänhet involveras i observationen av fladdermuskolonier. Bjarne Tutturen, kommunekologen i Nyköping, menar att kunskapen kring djuret är bristfällig.

Foto: Paul Kleiven

Nyköping2019-07-29 11:19

I projektet, initierat av Stockholms universitet, får allmänheten möjlighet att hjälpa forskare att identifiera fladdermuskolonier. Syftet är att lära sig mera om fladdermöss och hur klimatförändringar påverkar djuret.

– Generellt är det en djurgrupp som är dåligt dokumenterad och som det finns få rapporter skrivna om. Det vi vet är att de vanligtvis rör sig nära dammar och eklandskap eller nära raviner. Där det är artrikt med fladdermöss finns det också mycket av andra naturvärden, berättar Bjarne Tutturen, kommunekolog för plan och naturenheten i Nyköping.

Via webbplatsen batmapper.org kan du inrapportera om förekommande fladdermusobservationer. Du blir därmed som medborgare en del av projektet.

Bjarne Tutturen tycker det är en god idé att göra fler observationer på fladermuskolonier.

– Många av fladdermössen är rödlistade. Klimatförändringarna påverkar insektslivet och därmed fladdermössen som är i behov av insekterna som föda. De flygande djuren är viktiga kuggar i det stora ekosystemet. Med sin blotta tillvaro skapar de en balans i ekosystemet och det är högst nödvändigt. Vi bör vara rädda om fladdermössen för att inte påverka systemet, säger han.

Fladdermöss

Fladdermöss är ett av de äldsta djurtyperna i världen och ekologiskt är de en viktig grupp. I Sverige finns totalt 19 arter. Åtta av dessa finns med på Artdatabankens rödlista. Svenska fladdermöss lever av insekter. I stort finns djurgruppen i alla länder i hela världen enda upp till polcirkeln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om