– Jag tycker inte kommunen har haft så bra koll, säger Henrik Lundh, säkerhetschef i Nyköpings kommun.
Nyköpings lokala BRÅ startade i höstas och syftet är att kommunen, polisen och representanter för näringsliv ska samverka för att förebygga brott i Nyköping.
Samtalen ska leda till att koncentrera polisiära och kommunala resurser till de mest prioriterade problemområden i Nyköping. Social oro hos ungdomsgrupper i högstadieåldern, narkotikaförsäljning och ökad psykisk ohälsa i samhället tillhör de områdena. Ett arbete som pågått tidigare men som inte varit tillräckligt effektivt, tycker Henrik Lundh.
– Det är lite gissning vad enskilda medarbetare tyckt är en otrygg plats, säger han.
Det ska förändras när kommunen jobbar med en lägesbild varje vecka och mötena ska vara ett forum för att hämta in en tillförlitlig bild. Det kan röra sig om att hitta platser för drogförsäljning så att planerade brott förhindras. Tre, fyra gånger om året medverkar även Klövern, ICA Maxi och Nyköpingshem i rådet, som representerar näringslivet.
Ni lyfter social oro hos ungdomsgrupper i högstadieåldern som ett av de mest prioriterade områdena. Hur kommer en ICA-handlaren och två bostadbolag in i den ekvationen?
– De har sitt kontaktnät ute. ICA-handlare har kontakt med andra ICA-handlare och kanske ser företeelser inom snatteriet eller att ungdomar hänger bakom butiken. Kloka inspel.
Henrik Lundh ser en fördel i att näringslivet, politiken och han själv ska kunna jobba med direktkontakt utan att det ska passera tjänstemännens filter. Han vill inte att rådet ska bli för stort – för att undvika att det blir för tungrott – men skulle gärna se några representanter från byggsektorn framöver.
– De drabbas mycket av stölder och det händer mycket runt byggarbetsplatser.
Det lokal BRÅ är initierat av politiken efter att en utredning från regeringen tyder på att kommunerna i högre grad kommer att involveras i brottsförebyggande arbetet framöver och även åläggas att arbeta med et. Kommunen vill komma igång innan förslaget blir verklighet.
– Det känns helt rätt att bygga upp ett lokalt brottsförebyggande råd med olika aktörer för att stärka samverkan för ett tryggare Nyköping, säger Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande.
Nyköping har få rån och bostadsinbrott i jämförelse med grannstäderna, enligt Henrik Lundh.