– Det är klart att man känner en viss oro. Hur stort är angreppet och hur omfattande blir saneringen? Det vet vi inte i dag, säger Mikael Karlsson, fastighetschef på Nyköpings kommun.
Den stora röda träbyggnaden – som ligger i bryggeriområdet precis vid kanten av Nyköpingsån – har utvecklats till något av ett sorgebarn för Nyköpings kommun.
För ett år sedan upptäcktes kreosot och mögelbakterien streptomyces i byggnaden. De verksamheter som fanns i lokalerna – bland annat två snickerier och två ateljéer – flyttades till ersättningslokaler och ett omfattande renoveringsarbete påbörjades.
Det är under renoveringsarbetet som fyndet av den elaka virkesförstöraren äkta hussvamp har gjorts.
– Fyndet gjordes i förra veckan. Nu har vi kopplat in olika konsulter som ska komma hit och undersöka hur stort angreppet är och hur saneringen ska gå till, berättar Mikael Karlsson.
På sin hemsida pekar Anticimex ut äkta hussvamp som den värsta virkesförstöraren.
Precis som andra svampangrepp förorsakar äkta hussvamp röta, vilket försvagar byggnadens träkonstruktion. Men den äkta hussvampen gör det snabbare och mer omfattande än andra svampar.
– Äkta hussvamp kan transportera vatten via sin mycel. Det gör att äkta hussvamp kan sprida sig över stora delar i en byggnad, berättar Johanna Lindström, Anticimex egen expert på husbesiktning och byggnadsmiljö.
I jämförelse med andra svampangrepp är också äkta hussvamp svårare att sanera. Det beror på att svampen har en förmåga att gå i dvala.
Vid andra svampangrepp brukar det räcka med att åtgärda grundproblemet, till exempel fukt. Det räcker inte när det handlar om äkta hussvamp. Den måste bort.
– Annars kan den återkomma så fort det uppstår något nytt fuktproblem i byggnaden, berättar Johanna Lindström.
Färghuset byggdes 1829 och fungerade till en början som färgeri. Sörmlands museum pekar ut byggnaden som unik, eftersom det är den enda färgeribyggnaden som finns bevarad i Nyköping. Byggnaden har bevarandestatus och får inte förvanskas.
Hittills har kommunen pumpat in fem miljoner kronor för att sanera byggnaden på kreosot och streptomyces. Hur upptäckten av äkta hussvamp påverkar prislappen är okänt.
– Handlar det om en miljon kronor eller flera miljoner? I dagsläget vet vi inte det, säger Mikael Karlsson.