Nytt "spa" etableras i Tystberga – för salamanderns överlevnad

I Tystberga pågår just nu förberedelserna för en minst sagt ovanlig nyetablering: ett helt nytt ”spa”, eller damm, för de större vattensalamandrar som lever i området.

Den större vattensalamandern kan bli upp emot 17 centimeter lång.

Den större vattensalamandern kan bli upp emot 17 centimeter lång.

Foto: Gunnar Ölfvingsson

Nyköping2025-01-02 20:31

Anledningen till etableringen av den nya dammen är att Ostlänken ska byggas nära salamandrarnas nuvarande habitat.

Flytten blir kort. Cirka 450 meter från de större vattensalamandrarnas nuvarande hem ska de få en ny bostad att leka och frodas i.

– Vi behöver förutsättningar för att den här större salamandern ska kunna leva kvar, säger Mikael Bosma, projektledare för Ostlänken till SVT. 

Platsen för den nya dammen i Tystberga är vald med omsorg då det krävs en rad faktorer för att de större vattensalamandrarna ska trivas. Bland annat måste dammen ligga i ett område där solen kan nå vattnet under djurens viktiga lekperiod. Dammen måste även erbjuda tillgång till både vatten och land.

undefined
Större vattensalamandern är en fridlyst art då de minskat kraftigt i antal under de senaste decennierna.

Miljön i den nya dammen måste vara perfekt innan salamandrarna kan flyttas dit, och bygget beräknas vara klart våren 2026. Innan dess måste vattenväxter hinna etablera sig och dammen måste nå en ekologisk balans innan salamandrarna kan flytta in, förklarar Åsa Jonsson, miljöspecialist för Ostlänken till SVT. 

Större vattensalamandrar är en fridlyst art. Därav sker all planering av flytten i samarbete med en expert, och samtliga nödvändiga tillstånd måste godkännas av länsstyrelsen innan flytten kan genomföras. 

Större vattensalamander

Den större vattensalamandern kan bli mellan 11 och 17 cm lång, inklusive svans, och kan bli upp mot 18 år gammal. 

Under lekperioden liknar hanen en liten drake. Han utvecklar då en tandad ryggkam som löper från nacken till ryggens slut. Men under alla perioder är honan oftast något större än hanen. 

Mycket tyder på att den större vattensalamandern minskat kraftigt i antal under de senaste decennierna. De största hoten mot arten, liksom mot övriga groddjur i Sverige är förlusten av deras livsmiljöer. I Sverige är den större vattensalamandern, liksom våra övriga groddjur, fridlyst enligt Artskyddsförordningen (2007:845).

Källa: Länsstyrelserna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!