Kustbevakning ska jobba närmare militären

I takt med den ökade hotbilden på Östersjön kan Kustbevakningen i Oxelösund och Nyköping få nya uppgifter. "Det är något som ligger i tiden och tyvärr behövs det" säger stationschefen i Oxelösund.

"Rent konkret kan det handla om att vi ser att ett fartyg saktar in i närheten av en undervattenskabel. Det är högintressant för oss" säger Joakim Ehn som är stationschef på Kustbevakningen i Oxelösund.

"Rent konkret kan det handla om att vi ser att ett fartyg saktar in i närheten av en undervattenskabel. Det är högintressant för oss" säger Joakim Ehn som är stationschef på Kustbevakningen i Oxelösund.

Foto: Linus Elsinen / Privat

Nyköping2025-01-20 18:45

– Säkerhetsläget i Östersjöregionen och i Östersjöns inlopp har förändrats i grunden sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Potentiella hybridoperationer av främmande makt kan inte uteslutas och därför är behovet av en starkare sjöövervakning viktig, säger försvarsminister Pål Jonson (M) i ett pressmeddelande.

Nyligen genomfördes Folk och försvars rikskonferens i Sälen. En konferens som färgas av det hårdare omvärldsläget och de senaste händelserna på Östersjön. Här misstänks handelsfartyg knutna till främmande makt ha skadat el- och kommunikationskablar som ligger på botten.

Regeringen har nu gett Försvarsmakten och Kustbevakningen i uppdrag att ta fram en handlingsplan som stärker deras samarbete kring sjöövervakningen. Något som direkt kan komma att påverka Kustbevakningens verksamhet som utgår från fiskehamnen i Oxelösund och från Skavsta i Nyköping.

undefined
"Potentiella hybridoperationer av främmande makt kan inte uteslutas och därför är behovet av en starkare sjöövervakning viktigt", säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Joakim Ehn är stationschef för Kustbevakningen i Oxelösund. Han är positiv till ett ökat samarbete med Försvarsmakten.

– Absolut, det här är bra. Det är något som ligger i tiden och tyvärr behövs det. Vi har redan en utökad dialog med Försvarsmakten. De har mycket bättre sensorer än vad vi har och kan dela information, säger han.

Övervakningen till sjöss fick mer ljus på sig efter det misstänkta sabotaget mot Nordstream, den gasledning på Östersjöns botten som förstördes under hösten 2022.

– Sedan dess har vi jobbat upp vår förmåga att bevaka den kritiska infrastrukturen på ett bättre sätt. Rent konkret kan det handla om att vi ser att ett fartyg saktar in i närheten av en undervattenskabel. Det är högintressant för oss, då larmar vi ut en enhet, säger Joakim Ehn.

Mikael Koivula är flygchef drönare på Kustbevakningens station på Skavsta.

– Det här är så pass nytt att bläcket inte har torkat, så det är svårt att säga vad exakt det kommer att innebära. Civil sjöbevakning är vardag för oss, det är inga konstigheter. Sedan om det här innebär ett ökat uppdrag kan det innebära att vi kommer behöva mer personal, säger han.

Kan det här innebära större faror för er?

– Tittar man i backspegeln så har vi verkat under kalla kriget under lång tid. Då är det här ingen skillnad, säger Mikael Koivula.

Karta: Kuststation Oxelösund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!