Ökat intresse för krisberedskap

Nyköpings kommun har märkt ett större intresse från allmänheten för krisberedskap, och informerar på sin hemsida om vad man som enskild kan göra.

Som privatperson bör man vara beredd på att klara sig en tid utan något stöd från samhället, enligt myndigheterna.

Som privatperson bör man vara beredd på att klara sig en tid utan något stöd från samhället, enligt myndigheterna.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Nyköping2022-03-01 16:12

Dunkar för att förvara vatten i. Campingkök. Mat som håller sig länge. Batteriradio.

Det är några saker som är bra att ha hemma för att vara beredd på en krissituation, enligt information från Nyköpings kommun. En sådan krissituation skulle till exempel kunna vara att vatten- eller elförsörjningen inte fungerar.

Informationen om vad var och en bör ha hemma för att under några dygn klara sig själv är inte i sig ny. Men det spända världsläget har fått kommunen att lyfta upp informationen på sin hemsida. 

Orsaken är dock inte att man bedömer att risken för en allvarlig kris är mycket högre nu än tidigare, utan snarare för att intresset från Nyköpingsborna har ökat. Det säger säkerhetssamordnaren Annkristin Mellgren.

– Det är klart att allmänheten är oroligare nu än vad man var för någon vecka sedan, säger hon.

I det läget kan kommunen bidra med information om vilken krisberedskap människor i gemen förväntas ha.

– Men jag tycker att det är viktigt att man håller det på rätt nivå, så att inte folk stressar upp sig alltför mycket. Fortfarande så är vi ändå säkra i Sverige, säger Annkristin Mellgren.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skriver på sin hemsida att man kan se över sin hemberedskap så att "ni klarar minst en vecka utan stöd från samhället", men uppmanar samtidigt till att inte bunkra, eftersom det kan "göra det svårare för andra".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!