Allt fler konsumenter hör av sig till kommunernas energi- och klimatrådgivare för att få tips och råd kring hur de ska få ner sin förbrukning, när elpriserna når nya höjder.
– Vi har haft många fler frågor och karaktären på frågorna ändrade sig lite när elpriserna ökade, säger Charlotte Jibréus, energi- och klimatrådgivare för Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta.
Många av de frågor som kommer in till kommunernas rådgivare handlar om elräkningen. De elkunder som har fått de högsta räkningarna är de som har sin uppvärmning med direktverkande el och samtidigt har haft ett rörligt avtal.
– Det har varit ett par stycken elräkningar som verkligen har stuckit ut, där man förstår att rådsökande verkligen behöver hjälp. Frågorna handlar om vad de kan göra för att energieffektivisera hemma, som att konvertera från direktverkande elvärme, till att skaffa vattenburen värme.
Att släcka alla lampor i huset hjälper inte för att hålla ner elkonsumtionen.
– Självklart är det bra att släcka lampor, men det är en relativt liten del av den totala elförbrukningen. För en riktig förändring och påverkan på din elkostnad då krävs det lite större investeringar. Investerar i luftvärmepump, byter till vattenburen värme och att man ser över isoleringen av huset samt fönster och dörrar, säger Charlotte Jibréus.
Arnulf Ibsen säljare på Mälardalens värmepumpcenter har märkt att intresset har ökat för att få ner elförbrukningen.
– Det är väldigt många som hör av sig, det är svårt att hinna med att besvara alla i dag. Man skulle vilja klona sig, säger han.
En del av kunderna har haft skyhöga elräkningar nu i december och bestämt sig för att göra någonting åt den dyra räkningen.
– Jag har träffat de som har haft elräkningar på 20 000 kronor och mer än så, nu i december månad.
Arnulf Ibsen menar att en långsiktig lösning är att installera en bergvärmepump, som hämtar lagrad solenergi. Elproducerande solceller är ett bra komplement till värmepump, eftersom dessa kan producera el både till hushållet och i viss mån drivenergi till värmepumpen.
– De som har direktverkande el ser i dag att det är lönsamt att slänga ut de gamla elementen och sätta in vattenburna element och borra för bergvärme. Även fast det kan röra sig om en investering på 300 000 kronor. Man hamnar i ett nytt läge nu när vi kan förvänta oss höga elpriser framöver.