– Öl har varit en betydande del av vår kost historiskt sett, säger Elin Loord, som producerat museets nya utställning "Bryggda berättelser".
Här får besökarna ta del av berättelser om ölets och bryggerinäringens historia, med fokus på Sörmland. Vid 1800-talets mitt fanns det bryggerier i de flesta något större orter i länet. Men redan i början av 1900-talet avstannade bryggerinäringens expansion, och under den andra halvan av förra seklet försvann de sörmländska bryggerierna, liksom de flesta andra bryggerier i Sverige.
Först på senare tid har små, lokala bryggerier kommit tillbaka.
Men öl har alltså druckits betydligt längre än vad det funnits industriella bryggerier. På medeltiden, efter att öltillverkningen genom klosterväsendets utbyggnad tagit fart på allvar, var öl den huvudsakliga drycken till såväl vardag som fest, berättar Elin Loord.
– Och man drack väldigt mycket. Även barn drack öl, säger hon.
En orsak till den med dagens mått enorma ölkonsumtionen – källor talar om fyra, fem liter per dag – var att vattnet ofta var otjänligt att dricka. Öl innehåller dessutom näring.
Vardagsölen på den tiden var förvisso svag, men det handlade ändå om en jäst dryck med viss alkoholhalt. Säkerligen smakade den också annorlunda än den öl vi är vana vid i dag. Först i mitten av 1800-talet började det bryggas lageröl i Sverige.
På utställningen visas en stor mängd fotografier på öldrickande människor från olika tider: Välklädda herrar med tidstypiska mustascher, unga kvinnor som poserar med ölflaskor på 1910-talet, män som halsar direkt ur flaskorna någonstans utanför Strängnäs i början av 1900-talet och mellanölsdrickandet på 1970-talet.
Dessutom finns en film med samtida sörmländska bryggare att se.
Här visas även föremål med koppling till öl och öldrickande. Bland annat en så kallad kronkåsa från 1500-talet, ett märkligt dryckeskärl som användes vid högtidliga tillfällen, ett dryckeshorn från 1800-talet, men inspirerat av fornnordisk kultur, och en målning av konstnären Wilhelm Wallander från mitten av 1800-talet som ska visa en humleskörd i Askarboda i Vingåkerstrakten.
Personerna på målningen bär folkdräkter, och flera av dem är identifierbara som verkliga personer. Landskapet är möjligen mindre troget förebilden, med blånande berg i bakgrunden.
Utställningen öppnar för allmänheten den 17 februari, med vernissage klockan 14.00.