Det var 2018, när mögel identifierats i Tessinskolans mattor, som det uppstod ett akut läge, ansåg Nyköpings kommunledning. Elever och personal klagade på miljön i Tessinskolan.
Möglet utvecklades till ett arbetsmiljöproblem.
Goda råd var dyra. Och dyra blev de.
Med dåvarande kommundirektören Erik Carlgren i spetsen beordrades att se över möjligheterna till en flytt av elever och personal från Tessinskolan. Det saknades lokaler för ett stort antal elever – i alla fall inom Nyköping kommuns fastighetshägn.
Man sökte och hittade baracker i Norge. Svensktillverkade. Barackerna kunde sättas samman till moduler med sammanlagt 14 klassrum.
Kommunalrådet Urban Granström (S) fick med sig samtliga politiker på båten och sa ja till investeringen på åtta miljoner kronor. Barackerna köptes in i januari 2018 och skulle vara inflyttningsklara efter sportlovet.
Men barackerna visade sig inte hålla måttet. De var inte tillräckligt isolerade och inte heller brandsäkra, enligt de regler som finns. Dessutom behövde marken vid Tessinplan iordningställas.
Nyköping kommuns fastighetschef Mikael Karlsson uppskattar kostnaden för att brandsäkra, isolera tak och markarbetet till ungefär 1,5 miljoner kronor.
Först i augusti, ett halvår efter att elever och personal slagit larm, kunde elever och personal använda barackerna.
Barackerna var också en investering för framtida behov. De skulle användas som evakueringslokaler när skolor renoveras eller byggs om.
Men nu har den ena skolmodulen kasserats – rivits. Golv och väggar var fuktskadade. Den andra modulen används delvis, men den vet man inte riktigt vad man ska göra med, uppger Mikael Karlsson.
Sälja? Kanske, om någon är intresserad, enligt Mikael Karlsson.
Dåvarande kommundirektören Erik Carlgren minns hur bråttom det var med anledning av den uppkomna situationen på Tessin. Han säger att det var trångt i skolorna och så "dök den här möjligheten upp", att införskaffa barackerna.
Var det väl investerade skattepengar?
– Jag har inte sett slutnotan. Men det var en balansgång att lösa ett akut arbetsmiljöproblem. Det var inte bara ett ekonomiskt beslut, svarar Erik Carlgren.
Urban Granström säger att Omega, tidigare Borgis, renoverades vid tidpunkten. Lediga skollokaler var svårt att finna.
– Men med facit i hand behövdes de (barackerna, redaktionens anmärkning) inte, säger han.