I dag går ungefär 88 % av alla transporter i Sverige på bensin eller diesel. Målet är fossilfrioberoende transporter 2030. I Södermanland vill man också dit och klimatsteg tas. Bland annat har naturvårdsverket beviljat ansökningar fån Södermanland för att sätta upp fler laddstationer för elbilar, tankstationer för biodiesel och beviljat investeringsstöd för två lokala biogasanläggningar. Men under den regionala energi- och klimatkonferens, som hölls i Nyköping under onsdagen, riktades också kritik mot kommuner och offentliga aktörer. Representanten från biodieselbranschen, Charlotte Elander på energifabriken, som bland annat säljer biodiesel, tycker omställningen tar onödigt lång tid och fick medhåll av både biogas- och elbilsrepresentanterna.
– Många kommuner är fega och det finns stor okunskap. Det är fullt möjligt att ställa om redan imorgon, säger Charlotte Elander på energifabriken.
För egen del syftar hon på att många kommuner redan har dieselbilar som skulle kunna drivas på biodiesel i stället.
Martin Ahrne från Biogas öst, höll med om att kunskap ofta saknas och att det är viktigt att våga agera. Som exempel tar han de två biogasanläggningar som fått investeringsstöd och som ett konsortium av lantbrukare planerar att bygga.
– För att det ska bli av, krävs stabila kunder. Här skulle en lämplig kund vara den regionala kollektivtrafiken i Södermanland, säger han.
Han tycker dessutom att investeringar i biogas är bra ur fler perspektiv än som drivmedel.
– Det är ett bra sätt att ta hand om avfall. Dessutom kan den användas till uppvärmning och att producera el, säger han.
Han lyfter även upp, precis som flera andra representanter, vikten av mångfald. Att offentliga upphandlare och andra stora aktörer inte bara stirrar sig blinda på en lösning. Eldrivna fordon och vätgas är hett just nu men kommer inte kunna lösa allt, menar Martin Ahrne.
– Elbilen är utmärkt för privata bilister och för stadsbussar men inte för den regionala trafiken eller tunga transporter. Med den teknik som finns i dag skulle tunga fordon bara få köra runt med ett gigantiskt batteri istället, säger Martin Ahrne.