En "klassisk" våtmark innebär att jorden får svämma över när vattenflödena är höga. Då kan de oönskade växtämnena, fosfor och kväveföreningar, tas upp av marken istället för att rinna ut i sjöar och Östersjön.
Martin Tärning vid länsstyrelsen i Sörmland bekräftar att våtmarker är en bra lösning.
– Det är allmänt känt att våtmarker har en renande effekt på landskapet. Vi försöker gynna det med "landsbyggdsprogrammet", säger han.
Stadsfjärden är Svealands mest övergödda kuststräcka ändå finns få våtmarker i området. Exakt vad det beror på är oklart men som exempel är fosfordammar, som är en typ av våtmark, relativt kostsamma att anlägga.
– Det har att göra med hur mycket man bedömer att schaktningen kostar, säger han.
Dessutom behöver bönderna ta mark i anspråk, något som kan minska odlingsbara ytor och få ekonomiska konsekvenser.
Länsstyrelsen avsätter dock pengar för att underlätta för lantbrukarna att anläggavåtmarker.
– Vi går in med 100 procent (men inte mer än 200 000 kronor/hektar) om våtmarken uppfyller vissa kriterier.
Några av kriterierna är att våtmarken måste bli fem hektar stor, det ska vara flera markägare inblandade och att vattnet rinner vidare ut i ett vattendrag med dålig ekologisk status.
Har du några exempel på våtmarker som hanterar problemet i Stadsfjärden?– Tyvärr måste jag svara nej på den frågan. Vi har ett projekt på gång men som inte är riktigt klart. En klockren fosforfälla.
Ett av de få anlagda våtmarksundantagen byggdes redan 2011 – en fosfordamm – men är i grunden ett forskningsprojekt.
Rolf Hallström är lantbrukare och var med när "forskningsstationen" startades vid hans odlingsmarker.
Där finns en grop som däms upp, i ett befintligt dike, där slam sedan kan sjunka ner till botten istället för att rinna rakt ner i Kilaån. När slammet hamnar på botten av dammen kan växter sedan ta upp näringen, som efter ett antal år kan behöva rensas bort, för att ge plats till nya växter. Han är positiv till våtmarker och följer forskningen men tror att strukturkalkning också krävs.
– Det ger dessutom bättre skördar, säger han.
Sedan traskar han tillbaka till gården över det öppna landskapet.