År 2009 gav bostadsrättsföreningens styrelse tillstånd till medlemmarna att på egen bekostnad bygga altaner i anslutning till den egna lägenheten.
– Det blev en trevlig miljö och betydde mycket för gemenskapen i området, säger en av dem som då satt med i styrelsen.
Men styrelsen byttes ut och de nya ledamöterna tyckte inte att enskilda medlemmar skulle få bygga på den gemensamma grönytan. Det blev ett stämmobeslut på det. Samtidigt bestämdes att alla altaner skulle rivas och marken återställas i ursprungligt skick.
Två boende vägrade. Det blev många turer med kronofogden, hyresnämnden och Nyköpings kommun. Altantvisten uppmärksammades i tidningsartiklar och inslag i radio och tv. De två altanerna stod kvar.
Bostadsrättsföreningen Stallet stämde dem som trotsade rivningsbeslutet. En av dem hade själv byggt sin altan, den andre har köpt lägenheten med altan.
Bostadsrättsföreningen har nu vunnit tvisten i Nyköpings tingsrätt. De två bostadsrättsinnehavarna dömdes att riva sina altaner senast två veckor efter att domen vunnit laga kraft. Detta var kopplat till ett vite på 75 000 kronor. De dömdes också att betala bostadsrättsföreningens fullständiga rättegångskostnader på 109 925 kronor per bostadsrätt.
Bostadsrättsföreningen har bland annat hävdat att uppförandet av altanerna påverkat andra boendes lägenheter negativt och att det strider mot likhetsprincipen.