Med hjälp av karttjänsten skogliga grunddata går det enkelt att se både skog som anmälts för avverkning och om den redan blivit avverkad sedan fem år tillbaka. Det går även att se kultur- och naturhänsyn som till exempel fornlämningar eller naturreservat på kartan. Tjänsten tillhandahålls av Skogsstyrelsen.
Men alla är inte nöjda över att information om avverkning blir lättillgänglig. I tidningen Skogsaktuellt skriver ledarskribenten och skogsbrukaren Rickard Axdorff "Att statsapparatens underrättelseverksamhet understödjer rättshaverister med lättillgänglig data är ett tidens tecken på vad som verkar vara en inslagen väg."
Lokala skogsägaren Ulf Lundholm på Oppeby gård utanför Råby har en lugnare inställning till karttjänsten, men även han ställer sig skeptisk till att information om planerade avverkningar nu blir så lättillgänglig.
– En skogsägare driver näringsverksamhet, det är inte kutym att myndigheter skickar ut information om vad som händer i ett företag, säger han.
Informationen om planerade avverkningar är sedan tidigare allmänna handlingar, men för att få tag på den krävs att man aktivt begär ut dessa. Ulf Lundberg menar att informationen nu kan leda till att utomstående parter kommer börja göra skogsstyrelsens jobb med att inventera faunan i skogen.
– Staten har inrättat skogsstyrelsen som har i uppdrag att kartlägga skogsavverkning och de har fantastiska kartor tillgängliga. Om det är minsta misstänksamhet så kommer de ut och besiktigar och rättar till. Här finns den här transparensen som efterfrågas. Varje handling som skickas in till en myndighet är ju redan offentlig.
En stor del av kritiken består i att personer som vill hindra skövling då snabbare får tillgång till informationen och kan försöka hitta orsaker att stoppa verksamheten. Men vissa hävdar även att det finns en integritetsaspekt att ta hänsyn till, där enskilda markägare riskerar att bli uthängda i syfte att stoppa skogsproduktion.
– Staten ska ju underlätta för näringslivet genom att komma med råd och anvisningar.
Martin Strandberg, virkesområdeschef i Nyköping på skogsägarföreningen Mellanskog betonar att transparens är bra, men att det är en svår avvägning.
– Det finns ett behov dels av att vara mer transparent, både vart vi vill bedriva skogsbruk och vart vi lämnar för naturvård. Men för den enskilda är det klart att det kan finnas viss oro, säger Martin Strandberg.