– Det går jättedåligt för den vilda laxen i Östersjön. Vi är oroliga.
Det säger Nils Ljunggren, regionchef på Sportfiskarna.
Tidigare i veckan rapporterade Ekot om att laxfisket stoppas i Dalälven, eftersom mängden laxar som vandrar tillbaka från Östersjön minskat kraftigt. Det är den sjätte av 16 laxälvar som stoppar fisket. Laxbeståndet har tidigare gått åt en mer stabil riktning, men från och med förra året gick trenden åt motsatt håll – mellan en tredjedel och en femtedel mot tidigare år kom tillbaka som vuxna laxar.
Sportfiskare i Nyköpingstrakten kan dock andas ut. Här kan fisket fortsätta, eftersom laxen är utplanterad och inte vild. Det beror på att ån har flertalet dammar och vattenkraftverk som laxen inte kan ta sig förbi på egen hand.
Men vår lokala lax påverkas också av läget i Östersjön. Även bland utplanterad lax kommer en minskande andel tillbaks till åarna som fullvuxna fiskar, vilket innebär en risk för mindre lax i ån framöver. Nils Ljunggren säger att mycket pekar i den riktningen, men att exakt hur läget ser ut kommer man veta först mot slutet av sommaren.
Anledningen till att laxen har minskat radikalt är ännu inte helt klarlagd, men enligt Nils Ljunggren tyder mycket på att det industriella fisket i Östersjön påverkar ekosystemet. Ekosystem beskriver en samverkan mellan djur och med dess livsmiljö – försvinner en art i ekosystemet påverkas även de andra djuren och växterna i systemet.
– Småfisken fångas för att bli fiskmjöl i djurfoder och till laxodlingar. Det blir inte tillräckligt med föda kvar till laxen, eller andra rovdjur. Unglaxarna riskerar att blir uppätna av sälar och skarvar.
Nils Ljunggren framhåller också att, för att säkra laxarnas framtid, behöver deras miljöer för parningslekar och uppväxt i strömmande vatten återskapas. Han är positiv till det beslut som röstades igenom i kommunfullmäktige i höstas, om att avveckla samtliga vattenkraftsanläggningar, förutom det i Harg som ska miljöanpassas.
Går förslaget igenom hos mark- och miljödomstolen kan dammarna och kraftverken tas bort till förmån till ett fritt forsande vatten i ån – något som enligt Nils Ljunggren skulle kunna få vildlaxen att återvända till Nyköping.
– Det skulle kunna bli en solskenshistoria här i Nyköping. Men på lång sikt behöver man få ordning på Östersjön och andra åar, säger han.