– Det här är ju en bit av Nyköpings affärsverksamhet under 1900-talet som inte hade lyfts fram om jag inte gjort det här arbetet, säger Solveig Preimer.
I januari 2020 skrev tidningen om Solveigs kartläggande av Östra storgatans butikshistoria. "Om boken blir verklighet" löd en mening. Det blev den i juni, vilket föregicks av tre och ett halvt års arbete. Intervjuerna har varit många – via mejl, telefon och fysiska träffar.
– Det har varit fullt upp kan man väl säga. Jag har stannat nästan alla människor som är lite äldre och frågat om de vet något om Öster. Jag har fått så mycket historia. Det har varit fantastiskt. Det går inte att beskriva det jag har fått vara med om, säger Solveig.
Hon är glad över möjligheten att få lyfta fram 1900-talets många berättelser om Östra storgatan.
– De som jag har fått förmånen att intervjua är så värdefulla. Det är ju de som har gjort att det blivit den här boken. Det här materialet skulle ha varit bortglömt. Bilder i byrålådor och de minnen som människor har skulle inte ha kommit fram.
Nyfikenhet, vetgirighet och ett intresse för människor har drivit Solveig framåt under processen.
– Det har bara varit roligt. Jag har inte känt någon trötthet under tiden jag jobbat med boken. Sedan har det varit lite tufft när man skulle börja få ihop allting.
Sedan ett år tillbaka har Solveig haft en neurologisk sjukdom, men hon kämpar på. Hemma finns runt tio stora kassar fyllda med pappersark, som vittnar om ett idogt arbete då hon skrivit allt för hand.
– Jag har ingen dator. Det har varit lättare för mig att skriva för hand. Min dotter och svärson började lite grann att skriva ut det digitalt, sedan har Gun Johansson hjälpt till. Jag har fått låna fotografier och en som heter Mats Hedblom har skannat och hjälpt till med det, säger Solveig.
Vad har det här projektet gett dig på ett personligt plan?
– Lycka kan man säga, att få göra det här och prata med människor. Jag är egentligen en lite rädd person. Att bara ringa upp människor som man aldrig pratat med och hela tiden våga. Det finns inget att vara rädd för. Människor är så intresserade och så glada.
Lördagen den 3 september besökte Solveig Gripsholmsparken för ett bokevenemang. Hon såg mycket fram emot det. Med sig hade hon sina böcker, vars omslag pryds av akrylmålade rosor som hon målat. De symboliserar den blomstrande affärsgatan.