– Det har varit så pass stökigt att man inte kan garantera säkerheten för besökare och personal. Det har varit bråk och skadegörelse och en allmänt otrygg miljö, säger Johan Tollén som är kommunikatör för Sörmlandstrafiken som ingår i Region Sörmland.
Beslutet har tagits av Region Sörmlands fastighetsservice. Problemen i och omkring vänthallen vid bussterminalen har pågått "en längre tid" enligt regionen. Utrymmet hålls öppet fram till 13 december, då bommas vänthallen igen på obestämd tid.
– Det här är ett beslut som man har tvingats ta eftersom säkerheten inte kan garanteras, och ett beslut som man gärna hade undvikit att ta. Tråkigt naturligtvis, men helt nödvändigt, säger Johan Tollén.
Jennie Haase äger Pressbyrån som ligger vägg i vägg med vänthallen. Hon är väl medveten om problemen som finns på platsen.
– Till och från är det absolut stökigt och därför kanske det här är bra. Men vart ska alla ska som är i vänthallen ta vägen?
En retorisk fråga, för Jennie vet att nedstängningen kommer att drabba hennes butik.
– Jag vet att det blir så, folk kommer komma hit istället men jag får inte ha folk i butiken som väntar. Det kommer innebära ett extra moment för mig, jag blir den där tjuriga människan som säger att de inte få vara här och det vill jag inte vara. Jag vill inte behöva ta den biten för det här är inte mitt beslut, säger hon.
Eftermiddagar kan det samlas uppemot 30 personer i den lilla vänthallen. Förutom de beskrivna problemen kring bråk och stök så är den stundtals stora folksamlingen samtidigt ett annat problem, med tanke på den rådande pandemin.
– Folk samlas i flock därinne så just nu är det ingen bra yta överhuvudtaget, säger Jennie Haase.
Region Sörmland hyr in sig i lokalen av Nyköpings kommun som äger fastigheten. Tillsammans med polisen ska parterna diskutera om eller när vänthallen kan tänkas öppnas igen och hur en sådan lösning isåfall skulle kunna se ut. Jennie Haase på Pressbyrån har också en dialog med kommunen och regionen.
– Kommunen och polisen har fått information om det här beslutet. Man får fortsätta diskutera frågan framöver och sedan ompröva beslutet. Det här är ett samspel och man utreder situationen och skaffar sig en så bra bild som möjligt om läget, säger Johan Tollén på Sörmlandstrafiken.