– På totalen är det så att man känner sig trygg i Nyköping. Så det intressanta är mer att titta på om det finns geografiska skillnader – och ja, det finns det.
Det säger Per Lindberg, kommunpolis i Nyköping, om resultatet av den senaste trygghetsmätningen som polisen låtit genomföra.
I mätningen får invånare i kommunen svara på frågor om hur de upplever tryggheten där de bor. Svaren redovisas på en skala, där 0 är "närmast obefintligt problem" och 6 är "alarmerande påtagligt problem"
För Nyköpings kommun hamnar det sammanvägda resultatet på 1,16, vilket alltså är en låg nivå.
Men det finns tre områden som sticker ut negativt.
I centrum upplever fler att det känns otryggt att vara ute ensam en sen kväll – här hamnar resultatet på en fyra, vilket beskrivs som ett "påtagligt problem." Även i Stenkulla känner sig invånarna otryggare än i kommunen som helhet. Här beskrivs problemen kring bråk och slagsmål utomhus, utsattheten för fysiskt våld samt just otryggheten utomhus som "påtagliga".
Det tredje området där människor känner sig mer otrygga är Brandkärr. Här upplevs otryggheten ute sena kvällar som ett "mycket påtagligt problem", nivå fem på undersökningens skala. Än mer alarmerande, nivå sex på den sexgradiga skalan, upplevs nedskräpningen i Brandkärr vara.
Polisen arbetar just nu med att sammanställa årets trygghetsundersökning. I slutrapporten, som ska vara klar under våren, tas även uppgifter om anmälda brott och om hur polisen upplever problematiken i olika områden upp. Då ges en mer komplett bild, som också tar hänsyn till den faktiska brottsligheten och som kan svara på varför vissa områden upplevs som mer otrygga än andra, framhåller Per Lindberg.
För upplevd otrygghet behöver inte alltid gå hand i hand med den faktiska risken att utsättas för brott. Även sådant som känslan av sammanhållning i grannskapet kan spela roll. I undersökningen uppger boende i Brandkärr, Stenkulla och centrum samma nivå på faktisk utsatthet för brott. Trots detta upplevs Brandkärr som otryggare.
– Det kan vara sådant som en känslan av att om jag skulle utsättas för en misshandel på gatan, skulle någon ingripa? Och i stora bostadsområden där man kanske inte känner sina grannar, där brukar det vara så att man i högre grad upplever otrygghet på flera olika sätt, säger Per Lindberg.