Ovanligt ljusfattigt i höst

Mörkret är kompakt. Även för att vara november är det ovanligt dystert väder och solen har bara lyst en bråkdel av det den brukar.

stadshuset2.jpg

stadshuset2.jpg

Foto:

Nyköping2014-11-19 10:34

– Man får känslan av att "ska solen aldrig gå upp i dag". November är en grå månad redan som det är och är det tjocka, stillastående moln som nu har solen ingen chans, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Dessutom är det ovanligt snöfattigt för årstiden i hela landet. De närmaste två veckorna verkar inte bjuda på ett förlåtande snötäcke som ljusar upp dagarna.

Även om november alltid är en mörk månad så ligger snittet på antal soltimmar på 54 i Stockholm. Hittills har november bjudit på två soltimmar i huvudstaden. Risken är att det tidigare bottenrekordet på åtta timmar sol under en hel månad slås.

– Men det ser ut som om det blir lite sprickor i molntäcket under de närmaste dagarna, säger Lisa Frost på SMHI hoppingivande.

Höstmörkret på våra breddgrader leder i vissa fall ökad trötthet och till och med depressioner. Det som känt sig nedstämd under minst två veckor i sträck rekommenderas att ta kontakt med vården.

Vad som orsakar årstidsbunden depression är inte helt klarlagt. Hormonet melatonin, som styr vår dygnsrytm, kan spela en central roll vid årstidsbundna depressioner.

Melatonin kan kallas hjärnans sömnmedel och produceras nattetid och när vi är i mörker tillräckligt länge. Bildandet avbryts när tillräckligt mycket ljus når ögats näthinna.

Serotonin, ärftlig sårbarhet och levnadsvanor kan också bidra till årstidsbunden depression.

För att förebygga besvär är det viktigt att vara ute så mycket som möjligt. D-vitamin, som bildas med hjälp av solens strålar och tas upp av huden, lagras i kroppen. Det borde göra att fler har större reserver efter den långa, soliga sommaren.

Men så här års kan krafterna ändå tryta, vilket bland annat Karina Sandström, ägare till Reko hälsobod i Nyköping, märker.

– Ja, det är många som kommer hit och vill ha något som piggar upp.

Då rekommenderar hon i första hand en basblandning av vitaminer och mineraler, men hon har även ett litet rum för ljusterapi.

Den behandlingen mot höstdepression, som var på modet för tio femton år sedan, lades ner inom landstinget för att det inte var något större efterfrågan. Dessutom visade studier att det mest var en placeboeffekt - det hjälper alltså bara om man tror på det.

– Det spelar alltid roll vad man tänker. Men det finns inget mirakelpiller som hjälper mot allt, säger Karina Sandström, som ofta tar emot nedstämda kunder som inte upplever att de fått hjälp i den traditionella vården.

Då kan massage och andra behandlingar komplettera vitaminer, mineraler och örter.

– Men lindrigare hösttrötthet kanske man helt enkelt ska bejaka. Boa in sig lite, sova mer. Många vill mer än de hinner och orkar. Vi borde oftare lyssna på kroppen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om