Uppåt för priser på bostadsrätter – trögare för villorna

Priserna på bostadsrätter i Nyköping går upp och ligger nu på de högsta nivåerna sedan sommaren 2022. Men marknaden är fortfarande tuff, enligt mäklare.

Mohammed Mouaid

Foto: Magnus Grimstedt/Johannes Tångeberg

Nyköping2024-10-09 06:43

Under de senaste fyra månaderna har kvadratmeterpriserna på bostadsrätter i Nyköping gått stadigt uppåt, enligt nya siffror från Svensk mäklarstatistik. Uppgången är kraftigare än i riket som helhet, där de legat ganska still den senaste tiden och där det fortfarande är långt kvar till de höga priserna som rådde våren 2022. I Nyköping måste man gå tillbaka till juni 2022 för att hitta högre kvadratmeterpriser på bostadsrätter. 

Samtidigt är läget på bostadsmarknaden komplext, enligt Mohammed Mouaid, mäklare på Svensk fastighetsförmedling.

– Det är en tuff marknad, säger han.

Även om priserna på bostadsrätter totalt sett pekar uppåt, går det trögt på vissa håll, framför allt vad gäller nyproducerade bostadsrätter, konstaterar han.

– Det har sålts en del, men om man tittar på Brandholmen, till exempel, så står det helt still.

När det gäller begagnade bostadsrätter är det däremot lättare, enligt Mohammed Mouaid.

– Och att bostadsrättspriserna går upp är ju bra utifrån att det finns ett så oerhört stort utbud, säger han.

undefined
Mohammed Mouaid ser en ljusning, men tycker fortfarande att marknaden är tuff.

SN har tidigare berättat om det rekordstora utbudet av bostäder i Nyköping just nu, något som gör att det kan gå trögt att sälja.

– Om man tittar på till exempel tvåor, så kommer det kanske två, tre sällskap på visningarna, och majoriteten har kanske fyra, fem alternativ att välja mellan.

Större bostadsrätter, och alltså just sådana som inte är nyproducerade, går lättare att sälja, enligt Mohammed Mouaid.

Förklaringar ser han i att nya bostadsrättsföreningar kan ha det kämpigare med ekonomin och högre avgifter, medan äldre föreningar kan ha en solidare ekonomi. Tryggheten är viktig för många kunder. 

– Osäkerheten i en ny bostadsrättsförening, som har höjt avgiften och kanske har planer på att höja mer, det är väl det som känns oroligt, säger Mohammed Mouaid.

undefined
Just nu är utbudet stort av bostäder i Nyköping.

När det gäller villor är prisutvecklingen i Nyköping en annan än för bostadsrätterna: De har sjunkit under de senaste månaderna. Samtidigt har kurvan varit hackig; mellan april och maj steg priserna på villor i Nyköpings kommun.

Enligt Mohammed Mouaid finns efterfrågan, men affärerna dröjer eftersom de potentiella köparna ofta sitter på en bostad som de först måste få såld, innan de kan köpa en villa.

– Det är den proppen som måste lösas, säger Mohammed Mouaid.

Med tanke på att räntorna är på väg ner ser han ändå optimistiskt på den närmaste framtiden.

– Vi ser ljuset i tunneln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!