Folkhälsomyndigheten föreslår att vaccinet ska ingå i det nationella barnvaccinationsprogrammet. "Äntligen" säger Göran Stenlund, sommarvikarierande smittskyddsläkare i region Sörmland.
Han hade gärna sett att alla barn fått skydd mot vattkoppor för länge sedan. Det skulle ge medicinska fördelar och spara pengar åt samhället, säger han.
– Det har en enorm samhällsekonomisk påverkan när föräldrar stannar hemma och vabbar. Det är ovanligt med komplikationer men eftersom alla barn får vattkoppor är det alltid några som blir svårt sjuka och inlagda på sjukhus.
Får verkligen alla vattkoppor?
– Ja. De som säger att de inte haft vattkoppor har fel. Men många får väldigt lindriga vattkoppor, ibland så lite att inte ens föräldrarna märker det.
Det förekommer att föräldrar ordnar vattkoppskalas för att barnen ska dela med sig av smittan. Göran Stenlund varnar för konsekvenserna av den sortens evenemang.
– Någon gång kommer en förälder som gjort så få ett jätteskadat barn. Det skulle ge enorma skuldkänslor för den som medvetet utsatt sitt barn för smitta. Och alla träffar på viruset i alla fall, vare sig man vill eller inte.
Vattkoppor smittar främst genom droppsmitta via luften runt den som är sjuk. En del får bara en blåsa, en temperatur på 37,5 och är friska dagen därpå. Andra får 40 graders feber, blir täckta med kliande blåsor och är sjuka i två veckor, förklarar Göran Stenlund.
Region Sörmland har sagt ja till förslaget att låta alla barn vaccineras.
– Ingen region kommer att säga nej. Nu är det upp till regeringen att bestämma.
Frågan har beretts i sex år och det antas att det kommer att dröja åtminstone något år innan vattkoppor faktiskt blir en del i barnvaccinationsprogrammet.
– Vi som jobbar på fältet tycker att det här tar alldeles för lång tid. Jag har hört att det inte kommer att ske i år och kanske inte ens nästa år. Man är inte snabb på bollen i Sverige, säger Göran Stenlund.
Ett utökat vaccinationsprogram kan möta motstånd bland vissa medborgare. Vaccinskeptiker bedriver stundtals en aggressiv propaganda. Göran Stenlund säger att det är allvarligt, på gränsen till ett samhällsproblem.
– Vaccin är en av de viktigaste medicinska åtgärderna som vi någonsin har kommit på. Det räddar fler liv än antibiotika. Men det finns människor som är helt oemottagliga för kunskap och information. Det gäller att ha den gruppen så liten som möjligt, säger han.