Måltidens dag – då bjöds äldreboende på kaka

På offentliga måltidens dag serverades på äldreboenden i andra kommuner gulaschgryta, liksom vildsvin från länet. I Nyköping bjöds en lite finare kaka.

Mikael Hayd och Pernilla Andersson som jobbar på Restaurang tennishallen, bjöd på pannacotta till boende på Fruängskällans äldreboende på Offentliga måltidens dag.

Mikael Hayd och Pernilla Andersson som jobbar på Restaurang tennishallen, bjöd på pannacotta till boende på Fruängskällans äldreboende på Offentliga måltidens dag.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2021-10-21 17:20

Det finns snart sagt en temadag för årets alla dagar. Tredje torsdagen i oktober infaller Offentliga måltidens dag, som Måltidsakademin står bakom. Här slås på trumman för det som serveras på kommunala skolor, äldreboenden och regionernas sjukhus.

Inom äldreomsorgen i Katrineholms kommun serverades kockens vildsvin med kött från länsstyrelsens organiserade jakt i somras. I Flen bjöds på Sörmlandssoppa, en höstsoppa med rotsaker, äpplen och svensk nötfärs.

På andra håll i landet levererades viltgryta med helstekt kaneläpple med grädde som dessert (Oskarshamn) eller gulaschgryta med vildsvinsfärs och bärkaka med svenska lingon och vaniljsås till efterrätt (Västervik).

I Nyköping valde man att servera en fin kaka, eller en kakbuffé, för dem som vistas på kommunens äldreboenden. 

– Vi har valt att satsa lite extra på fikat. Vi kände att äldreomsorgen som haft det extra tungt under pandemin ska få lite guldkant, säger Cattis Stridh, verksamhetsutvecklare på kommunens måltidsservice.

På Fruängskällans äldreboende bjöds det till exempel på pannacotta och på Myntan mjuk pepparkaka med lingonglasyr. 

undefined
Mikael Hayd och Pernilla Andersson som jobbar på Restaurang tennishallen, bjöd på pannacotta till boende på Fruängskällans äldreboende på Offentliga måltidens dag.

Cattis Stridh säger att de boende bjuds på dessert varje dag.

– Men det här är lite extra. Klart man kan göra något annat. Förra året serverade vi Sörmlandssoppa med äppelpaj. Vi vill variera oss, säger hon.

I Oxelösund bjöd man på dessert.

– Vi håller på med ombyggnationer av lokaler, förklarar Susanne Gutke, kostchef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!