Här skördas råg enligt uråldrig metod

Ett sekel gammal maskin användes när det för femte året i rad skördades i Stendörrens naturreservat på gammalt vis.

Vid Naturum på Stendörren har det odlats råg som nu skördats med en nästan hundra år gammal självbindare. Självbindaren gör kärvar av rågen, som sedan hängs upp på störar för att torka innan det är dags att tröska rågen.

Vid Naturum på Stendörren har det odlats råg som nu skördats med en nästan hundra år gammal självbindare. Självbindaren gör kärvar av rågen, som sedan hängs upp på störar för att torka innan det är dags att tröska rågen.

Foto: Linus Elsinen

Nyköping2022-08-01 11:23

– Idag har vi skördat en äldre rågsort som vi satte i höstas. Vi har använt oss av den här gamla maskinen, en självbindare, säger Robin Pettersson som jobbar som reservatförvaltare för Stendörrens naturreservat.

Självbindaren som användes vid skörden är byggd på 30-talet och har skänkts av lantbrukaren Björn Eriksson, som har en gård en bit närmare Nyköping.

undefined
Vid Naturum på Stendörren har det odlats råg som nu skördats med en nästan hundra år gammal självbindare. Självbindaren gör kärvar av rågen, som sedan hängs upp på störar för att torka innan det är dags att tröska rågen.

– Den användes flitigt här på bondgårdarna lokalt, den är härifrån faktiskt, säger Robin Pettersson och förklarar hur självbindaren fungerar.

Från början drogs självbindaren av häst men från mitten av 40-talet när Ferguson TE20, den så kallade "Grållen", kom var det en välkommen hjälp.

– Det var ju en otrolig lättnad att slippa gå med lie, säger Robin Pettersson.

undefined
En "Grålle" tillsammans med gamla jordbruksredskap. "Grållen" tillverkades mellan 1946 och 1956 i över en halv miljon exemplar, varav drygt 30 000 hamnade i Sverige.

Kärvarna som görs med hjälp av självbindaren hängs sedan upp på störar för att under ett par veckor framåt få torka ordentligt.

– Om två veckor kommer vi att tröska det i ett remdrivet tröskverk som också drivs av den här traktorn.

Det är femte året i rad som det odlas och skördas på den här platsen med gamla redskap som hjälp. Ett par timmar har det tagit att skörda den råg som såtts på knappt en hektar mark. Då har man använt en "Guldkalv", en självbindare och en handfull människor. Med dagens maskiner skulle det ha gjorts på kanske tio minuter, gissar Robin Pettersson.

undefined
Robin Pettersson jobbar på Lässtyrelsen i Södermanland och är reservatförvaltare för Stendörrens naturreservat och har precis blivit färdig med årets skörd av råg. Nu ska det torka i ett par veckor innan det är dags för tröskning.

Varför envisas ni med att göra det varje år?

– Det är viktigt att behålla det här och visa upp för allmänheten. Det är en del av reservatets syfte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!