Pandemin i Sörmland: Från bunkring till rop på hjälp

Den 9 mars fick Sörmland sitt första bekräftade fall. Därefter har människor dött, rädsla lett till bunkring och vården utsätts för stora påfrestningar.

Det är ett tufft arbete för vården i Sörmland fortfarande.

Det är ett tufft arbete för vården i Sörmland fortfarande.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2020-04-23 20:00

– Våra tankar går till de anhöriga och det är en svår stund för dem, säger Monica Johansson (S), regionstyrelsen ordförande när hon kommenterar det allra första dödsfallet i Sörmland.

Några månader tidigare visste bara ett fåtal vad viruset corona var för något. Ännu mindre att det skulle ta livet av över hundra sörmlänningar. Under torsdagen hade 147 personer rapporterats avlidna i Sörmland, enligt den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten.

Det första bekräftade fallet inträffar den 9 mars och samtidigt påbörjar Nyköpings kommun en riskanalys för de äldre. De är den största riskgruppen, enligt studier från Kina. Dagarna innan var Friends arena full med melodifestivalpublik. 

Då ansåg kommunen att med basal handhygien och genom att följa klädesregler, det vill säga tvätta sina kläder så "är risken minimal för smitta på äldreboenden".

Helgen efter melodifestivalen, den 14-15 mars, förändras allt. En krögare i Nyköping vittnar om hur 90 procent av gästerna försvann som i ett trollslag. Människor bunkrar torrvaror och Nyköpingsborna lämnar gatorna.

Den 16 mars dör den första personen i covid-19 på sjukhus i Sörmland.

Dagen därpå skiftar gymnasieskolan över till distansundervisning och eleverna måste jobba hemifrån.

Viruset hittar sedan in i omsorgen och den 30 mars testas en pappa positiv för corona på ett äldreboende. Dottern går ut och varnar och kommunen bekräftar några dagar senare att smittan nått äldreboenden. 

Kommunen sätter ihop ett specialteam den 31 mars och intensiven går för högtryck i Sörmland. Så pass att de ber region Norrbotten om hjälp senare.

Stadsfjärden vårdcentral flyttar ut sin verksamhet kopplat till corona och den 9 april rapporterar SN om att kylcontainrar hyrts in för att möta bårhusens behov.

Den 12 april blir en dyster dag då 11 personer dör på sjukhus i regionen och över 80 personer har dött sammanlagt på lasaretten runt om i länet.

Folkhälsomyndigheten början sedan prata om försiktigt positiva tendenser i Sverige eftersom kurvan ser ut att plana ut.

För vårdpersonalen i Sörmland planar inte arbetstrycket ut och rop på hjälp kommer från vården den 21 april. Narkosläkare måste jobba 60-70 timmar i veckan för att klara av arbetsbördan.

Den ansträngda intensivvårdsavdelningen kan som mest ta emot ett tiotal patienter. Men majoriteten av covid-19-patienterna har lagts in för akut sjukvård. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!