Flera träd har ryckts upp med rötterna och ramlat efter helgens vindar, som uppmättes till 22,1 meter.
En av de som jobbar med de nedfallda träden är Stefan Lundqvist på Sörmlandskustens räddningstjänst. Han har precis kommit tillbaka från Vrena friskola, där ett träd låg över en lekhage.
– Vi sågade bort det. Det kändes inte så bra för barnen, det var stort, säger han.
Jocke Paldanius, arbetsledare på Nyköpings kommuns parkavdelning, förklarar att de prioriterar träd som ligger över vägarna. Han bedömer att det största arbetet med de nedfallna träden borde bli klart under måndagen.
År 2018 ramlade ett träd ned vid Nyköpingsån – då klarade en Kristina Bergman sig med nöd och näppe efter att ha blivit varnad av en annan person som var ute och promenerade. I fjol fick Marie Linderholm en gren i huvudet vid ån.
– Man kan ju aldrig gardera sig för att ett träd inte ska ramla – träd är levande material. Men vi har kunnig och utbildad personal, säger Jocke Paldanius.
Det största huvudbryt för Nyköpings kommun blir "jätteträdet som ligger i ån".
– Det vet jag inte hur vi ska få bort. Det är spänning i trädet, tryck på grenarna och stammen. Om vi bara sågar kan det liksom smälla till. Han fortsätter:
– Trädet utgör ingen fara för någon nu, så det är ingen akut stress. Vi kan göra det lugnt och metodiskt. När det är svårare träd vill man helst att maskiner ska såga snarare än människor, säger han.
Agneta Kellerman brukar promenera vid Nyköpingsån.
– När det blåser som värst kommer jag kanske inte att gå här, säger hon.