Enligt en Lex Sarah-anmälan ska en patient i Nyköping haft 38 olika personliga assistenter under loppet av fyra månader, vilket bidragit till allvarliga men för patientens psykiska hälsa i form av orolighet, ökat självskadebeteende och utagerat beteende mot personal. Som en följd av den höga personalomsättningen har det varit svårt för personalen att följa och utveckla rutiner, utförandeplanen har varit ofullständig. Patienten har inte haft möjlighet att utföra aktiviteter utanför sitt hem under den aktuella perioden. Hemmet ska inte heller ha varit anpassat eller möblerad efter patientens behov.
Det är kommunens vård- och omsorgsnämnd som står bakom Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
– Det är ett väldigt komplicerat ärende och vi ser allvarligt på situationen. Patienten har inte fått rätt hjälp utifrån sina behov och vi fortsätter följa ärendet noga från nämndens håll, säger Sofia Amloh (S), ordförande för vård- och omsorgsnämnden.
Sofia Amloh vet i nuläget inte hur det kunnat bli såhär.
– Det är inget jag vill spekulera i här och nu. Jag har ställt frågan internt inom verksamheten och inväntar IVO:s syn på det hela.
Den stora personalomsättningen ska bland annat ha berott på samarbetsproblem mellan assistanspersonalen och en anhörig, som också varit anställd som personlig assistent hos patienten. Den anhörige har enligt anmälan anställts trots bristande kunskaper och tidigare samarbetssvårigheter med patienten. Den anhörige ska även ha upplevts som kränkande återkommande gånger, både gentemot patienten och den övriga personalen, till den grad att det polisanmälts. Dessutom ska den anhörige och patientens gode man vara sambor, vilket den övriga personalen upplevt som en möjlig jävsituation.
Vård- och omsorgsnämnden bedömer att situationen utgjort ett allvarligt missförhållande och med tanke på att det tidigare inkommit en Lex Sarah-anmälan gällande samma patient bedöms sannolikheten för upprepning som stor.
– Vi försöker landa i det som hänt och gör det vi kan just nu, läget har stabiliserats. Den långsiktiga frågan att ta itu med är hur vi förhindrar det här från att hända igen, säger Sofia Amloh.