Enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) ska den läkare som beslutar om fastspänning själv göra en bedömning av patientens tillstånd. Pågår fastspänningen längre tid än fyra timmar måste läkaren göra en ny bedömning och fatta ett nytt beslut om fortsatt fastspänning.
I minst tre fall har patienter på psykiatriska kliniken i Nyköping legat fastspända i strid mot dessa regler, visar den tillsyn som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har gjort.
I ett fall som ägde rum under februari 2020 låg en patient fastspänd i 63 timmar. Den 26 februari fick patienten inte träffa någon läkare – trots att patienten låg fastspänd hela dagen med tre avbrott för toalettbesök och för att få ställa sig upp.
– Oaktat den speciella situation som patienten befann sig i gav det inte verksamheten rätt till att avstå från att följa de lagar och regler som gäller, skriver IVO i sin rapport.
I ett annat fall låg en patient fastspänd i 30 timmar. När det första beslutet om fastspänning togs gjordes en personlig undersökning av en behörig läkare men därefter fortsatte fastspänningen utan att några nya beslut eller bedömningar genomfördes, enligt IVO.
När denna patient under 30 minuter fick lämna sängen för att äta användes dessutom ett mobilt bälte, något som enligt IVO inte är tillåtet. Patientens armar låstes helt enkelt fast vid ett midjebälte och när måltiden var över spändes patienten fast i sängen igen.
Cecilia Casparsson Bengtsson, verksamhetschef för psykiatrin i Nyköping, delar IVO:s bedömning att fel har begåtts i de aktuella fallen.
– Men det bör också sägas att i dessa fall har läkare haft mycket god kännedom om de aktuella patienterna och de har kommunicerat med avdelningspersonalen. Detta fråntar oss självklart inte ansvaret att följa gällande lagstiftning, säger hon.
Redan under IVO:s inspektion påbörjades en revidering av verksamhetens egna rutiner och de är bättre i dag, anser Cecilia Casparsson Bengtsson. Det finns även delar i lagtexten som inte är helt tydliga, anser hon.
– Nu är en ny lagstiftning ute på remiss. Jag anser att den är tydligare. Samtidigt arbetar vi vidare med att säkerställa patientsäkerhet och lagefterlevnad.
IVO har även funnit brister i journalföringen och i hur den psykiatriska kliniken hanterar frågor om patienternas tillgång till sina mobiltelefoner.