Vanligtvis jobbar Trosabon Lars Jameson som ljudtekniker i filmbranschen, men i lördags patrullerade han Nyköpings gator med en AK4.
Han blev hemvärnssoldat för ett halvår sedan.
– Jag gick med på grund av omvärldssituationen. Det är viktigt för vårt land att vi kan försvara det.
Det går att hitta en stor blandning professioner inom hemvärnet. Allt från it-tekniker till hantverkare, enligt Lars Jameson.
– Gemensamt för många av oss äldre är nog att vi har en positiv bild av försvarmakten från när vi gjorde vår militärtjänstgöring.
Han påpekar samtidigt att det finns många olika sätt att vara aktiv inom hemvärnet.
– Och alla behöver inte bära vapen, man kan till exempel vara hundförare eller sjukvårdare.
Även fritids- och kulturchefen i Oxelösunds kommun, Anders Magnusson, tillbringar några dagar om året i uniform. Han är ställföreträdande bataljonchef för Sörmlands hemvärnsbataljon, och fanns på plats på Stora torget i Nyköping under lördagen för övning EKO.
Övningen beskrivs som en kommunikationsaktivitet för att bland annat markandsföra Aurora 23, försvarsmakten och hemvärnet. Sammanlagt var 80 man från hemvärnet på plats i Nyköping under lördagen, 150 i hela Sörmland.
Nyköpingsbor som promenerat runt ån, vid slottet och på gågatorna har kunnat möta soldater som patrullerat. På Stora torget har trossfordon stått uppställda, länsstyrelsen har vaktats av soldater och utanför stadshuset har hemvärnet haft både ledningsplats och sjukvårdsplats.
– Vi är här för att visa att vi finns och för att visa handlingskraft, säger Anders Magnusson.
Vad hoppas ni få ut av dagen?
– Vi hoppas på att få en bra kontakt med medborgarna, och kanske göra några nya rekryteringar, säger Anders Magnusson.
Han berättar att det just nu finns tillräckligt med soldater inom hemvärnet i Södermanland, men det behövs fler frivilliga till andra funktioner.
– Hemvärnet är det första förbandet som rycker ut om det händer något, det tror jag inte alla vet. Delar av förbandet kan vara i tjänst efter sex timmar och huvuddelen efter 24 timmar, säger Anders Magnusson.
Hur funkar det att vara både fritids- och kulturchef samt bataljonchef?
– Det funkar bra, det finns en bra förståelse hos arbetsgivare för hemvärnets verksamhet, många företag uppmuntrar till och med sina anställda att gå med. Man lär sig mycket som man har nytta av även i arbetslivet.
Vad får man för reaktioner från omgivningen som aktiv i hemvärnet?
– De är oftast positiva. Särskilt efter vad som hänt i Ukraina.