Konditor Mats tipsar: Så lyckas du med pepparkakshuset

Att bygga pepparkakshus är ett kreativt och ett roligt julbak som passar på pepparkakans dag den 9 december. Konditor Mats Jensen tipsar om hur du undviker brännskador och gör enkla sockerglasrutor.

Konditor Mats Jensen vet hur man bygger ett pepparkakshus för att imponera på omgivningen men tycker att experimentlusten är viktigast, inte prestationen. "Det ska vara kul", säger han.

Konditor Mats Jensen vet hur man bygger ett pepparkakshus för att imponera på omgivningen men tycker att experimentlusten är viktigast, inte prestationen. "Det ska vara kul", säger han.

Foto: Fredrik Ericsson

Nyköping2021-12-09 09:15

– Eleverna får inte skriva ut några mallar på nätet. Det är betydligt roligare att bygga sitt eget hus, säger Mats Jensen, lärare på Restaurangskolan i Nyköping.

Han står framför den lilla miniatyrstadsdel som byggts av pepparkakshus i skolans entré. Det är elever på vuxenutbildning, i samarbete med Campus Nyköping, som läser till bagare eller konditor och gymnasiesärskola som tillsammans byggt upp stadslandskapet.

undefined
Färdiga ritningar är onödigt. Bättre att bygga små hus av kartong innan och sedan använda delarna som mall till huset, tycker Mats Jensen.

Det ser avancerat ut, men Mats Jensen tonar ner prestationsdelen och tycker att fokus ska ligga på att ha kul. Dessutom finns det flera små tips som gör byggandet både enklare och skapar proffsiga resultat.

Det första tipset handlar om att skapa en mall av kartong. Genom att bygga upp huset i kartong innan och tejpa ihop sidorna så går det enkelt att se hur delarna fungerar tillsammans. Dessutom bra och rolig träning för barn. Degen kavlas sedan ut innan den åker in i ugnen. Vill du ha en annan färg än brunt går det bra att pensla på karamellfärg innan degen gräddas.

– Sedan lägger du kartongbitarna mot de färdiggräddade plattorna och skär ut dem direkt på plåten, säger han.

Finns tid kan delarna med fördel ligga kvar i ugnen på eftervärme över natten. Då torkar de ut och blir hårdare. Ytterligare ett tips är att börja pikera, alltså spritsa huset innan du sätter ihop det. Då slipper du jobba mot jordens gravitation och kan dra nytta av den istället.

undefined
En proffsig detalj är att göra sockerglasrutor. "Det är inte så svårt", säger Mats Jensen. Men det är inte ett moment för barn eftersom sockret hettas upp till 160 grader.

Innan huset byggs ihop går det dessutom att lägga till en proffsig detalj, som inte heller är särkskilt svår. Fönsterrutor av socker går enkelt att skapa genom att blanda 100g vatten, 250 gram druvsocker, och 250 gram strösocker. Blandning ska kokas till 160 grader, det är precis innan den får färg. Det är bättre att den blir lite för varm än för kall. Sedan täcker du försiktigt hålen där rutorna sitter och väntar på att blandningen stelnar.  

Det går helt att skippa varmt smält socker för att bygg ihop huset. Kristyr, som används för att dekorera huset, funkar utmärkt som murbruk vilket gör att barn kan vara med och konstruera, utan att bränna sig.

– Dessutom stelnar kristyren långsammare och du behöver inte vara så snabb. Använd mjölkkartonger eller liknande för att stadga upp om det behövs.

För de riktigt vana pepparkakshusbyggarna tycker Mats Jensen att de ska härma kända byggnader, som en kul utmaning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!