– Nu ska jag spritsa smör, säger Pernilla Aarnio och ställer sig bakom bardisken i restaurangens klassiska miljö.
Om ett par timmar kommer lunchgästerna och förberedelserna är i full gång. För Pernilla Aarnio är det inga konstigheter. Hon rör sig vant mellan smörspritsning och kastruller. Under det senaste halvåret har hon varit Skafferiets restaurangchef och kan verksamheten utan och innan.
Men det är ändå ett nytt kapitel som börjar nu. Och ett oväntat sådant. För några år sedan kunde Pernilla Aarnio inte drömma om att hon skulle äga en restaurang.
– Nej, verkligen inte. När jag själv började på restaurangskolan tänkte jag att jag kanske skulle kunna hjälpa mina söner om de öppnande något, säger hon.
Pernilla Aarnios väg in i branschen är ett exempel på att det aldrig är för sent att förverkliga sina drömmar. Efter att ha jobbat med hästavel på ett stuteri började hon arbeta inom demensvården som undersköterska. Där stannade hon i 20 år.
När hennes två söner började på Nyköpings restaurangskola för några år sedan tändes en ny längtan. På kvällarna gick hon på skolans a la carte-middagar och imponerades av det hon såg.
– Skolan gjorde ett enormt bra intryck och jag såg hur roligt mina söner hade det. När de åkte iväg till Stockholm och gick på saluhallen blev jag avundsjuk. Jag vill också åka till Stockholm och lära mig allt om fisk, tänkte jag.
I mars 2020 började hon en vuxenutbildning på restaurangskolan. Då var hon 46 år. Ett år senare var hon färdig kock.
– Det känns helt rätt att sälja till Pernilla. Hon kan verksamheten och vill driva Skafferiet vidare på ett bra sätt. Det hade känts tråkigt om vi tvingats sälja till någon stor kedja, säger Frida och Joel Jernström, de tidigare ägarna.
Pernilla Aarnio, som tar över restaurangen tillsammans med maken Mika Aarnio, lovar att Nyköpingsborna ska känna igen sig i restaurangen. Den historiska miljön – med anor från den frisörsalong som låg i lokalerna fram till 1930-talet – kommer att vara kvar.
– Vad gäller maten är min tanke att servera klassiska svenska rätter till luncherna. Även på kvällarna ska vi ha klassiska svenska rätter men någon gång ibland ska vi ha temakvällar med mat från andra delar av världen, säger hon.
Under lördagskvällen är det oktoberfest på restaurangen. Det för att fira av Joel och Frida Jernström.